Besättningen flyttar över när Europalink ersätter Nordlink

Europalink går idag i trafik för Grimaldi Lines i Italien. Färjan gör comeback i Tysklandstrafiken från Malmö senare i år. Foto: Grimaldi Lines

I slutet av april väntas Europalink göra comeback för Finnlines i Malmö. Färjan kommer att segla under svensk flagg.

Däremot kommer Nordlink, som nu trafikerar Tyskland, få finsk flagg när fartyget flyttas till Finlandstrafiken.

Besättningen på Nordlink kommer att flyttas över till Europalink i samband med bytet.

– Det blir inga förändringar för besättningen utan Europalink kommer att gå i samma trafik som Nordlink gör i dag, säger Leif Paulsson, sjöpersonalchef för Finnlines i Malmö.

Europalink och Nordlink har likartad kapacitet – fartygen är systrar – även om Europalink har modifierats något under tiden hon varit i trafik för Grimaldi Lines i Italien.

Annons

Enligt Tapani Voionmaa i Finnlines ledning i Helsingfors är bakgrunden till fartygsrockaden att företaget i oktober förra året sålde Finneagle, ett av rederiets äldsta fartyg.

– Finneagle var under finsk flagg, och genom dessa flaggval kommer vi att undvika uppsägningar så mycket som möjligt, säger han.

Innan Europalink sätts in på trafiken mellan Malmö och Travemünde kommer färjan att utrustas med ett stängt scrubbersystem för avgasrening.

Nordlink kommer i sin tur troligen att sättas in på rutten Kapellskär-Långnäs-Naantali. Det är fortfarande oklart när bytet av färjor blir av men i dagsläget räknar Tapani Voionmaa att Europalink ska vara klar för trafik i slutet av april.

Beslutet att sätta in Europalink i Tysklandstrafiken beror på ett flertal faktorer. Bland annat de ombyggnationer fartyget fått under tiden i Italien.

– Av de två fartygen är Europalink mer anpassat till Malmötraden enligt vår analys, säger Tapani Voionmaa.

Europalinks återkomst till Östersjön kan ses som ett svar på ökad efterfrågan i hela fraktkedjan över Östersjön. Flera rederier rapporterar ökade volymer med gods, fordon och passagerare under förra året.

Enligt Finnlines senaste kvartalsrapport ökade efterfrågan på företagets frakttjänster med över tio procent för det tredje kvartalet 2017 och resultatet för de första nio månaderna steg med 12 procent.

Resultatet för helåret 2017 är inte tillgängligt ännu.