Besättningen på Undine prisas av IMO

Besättningen på Undine får mer uppmärksamhet efter spektakulär sjöräddning.. Foto Jörg Seyler/faktaomfartyg.se

Förra året räddade besättningen på Walleniusfartyget Undine 13 indonesiska sjömän i sjönöd.

Nu får de ett erkännande – a letter of commendation – från International Maritime Organization, IMO.

Det är i samband med IMO:s årliga prisutdelning för tapperhet till sjöss, Award for Exceptional Bravery at Sea, som befälhavare Fredrik Krysén och besättningen på Undine kommer att uppmärksammas.

Ett ”letter of commendation” ges till de som anses förtjäna ett särskilt erkännande och uppmärksammas för sin insats även om de inte vinner den finaste utmärkelsen. Prisutdelningen kommer ske vid en ceremoni i höst.

Undine och befälhavare Fredrik Krysén var nominerade till priset av Sverige samt ITF, International Transport Workers’ Federation, för deras ”stora professionalism, beslutsamhet och sjömanskap som visades i samband med den framgångsrika räddningsoperationen (…) i farligt vatten och dåligt väder”.

Annons

Det var i juni förra året som Undine var på väg genom Malackasundet mot Singapore när besättningen ombord upptäckte flytande containrar och såg rök från en flotte. Ett par minuter senare upptäcktes personer i flotten och även några som klamrade sig fast vid containrar i vattnet.

– Vi larmade alla man på däck och sjösatte mob-båten, berättade båsen Joachim Harlevi för Sjömannen via mejl efter tillfället. Vi kunde inte ta upp alla på en gång så vi körde fram och tillbaka tre gånger. Malacka är hårt trafikerat och vi var de enda som stoppade och hjälpte dem, det är bedrövligt. De hade sett många, många fartyg passera under de sex timmarna.

Undines besättning har även fått årets sjöräddningsbelöning av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus samt tilldelats utmärkelsen Seafarer of the year vid Lloyds List Global awards i London.

Läs mer: Bilfartyg räddade 13 sjömän