”Blåslampa för branschen”

Linda Svenson, Cajsa Jersler Fransson och Frida Wigur i #lättaankar. Arkivbild. Foto: Dick Gillberg

Med #lättaankar fick sjöfartssverige ett bryskt uppvaknande. Vittnesmålen om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling slog ned som en bomb. Men än är inte arbetet över.

Vi ser oss som en blåslampa som ser till att engagemanget inte slocknar, säger Cajsa Jersler Fransson.

Frida Wigur, Cajsa Jersler Fransson och Linda Svenson från #lättaankar är alla på plats i Göteborg. Som katalysator har de varit med i arbetet från början. De är även representerade i arbetsgruppen för #vågrätt.

– Arbetet är mer lösningsorienterat nu. Vilket känns väldigt bra, säger Frida Wigur som tog initiativ till #lättaankar.

Medlemmarna i #lättaankar håller regelbundet kontakten även om gruppen inte är lika aktiv som den var under förra hösten.

Annons

– Ibland kommer det in nya vittnesmål, eller så är det någon som tar kontakt om det hänt något. Vi försöker erbjuda stöd och råd hur man kan gå vidare, berättar Frida Wigur.

Cajsa Jersler Fransson och Linda Svenson är även engagerade i WISTA, Women’s International Shipping & Trading Association, vilket gör att gruppen kan bedriva arbetet i fler fora.

Alla insamlade vittnesmål i #lättaankar är en påminnelse om att arbetet mot kränkande särbehandling måste ha högsta prioritet, menar de. Vittnesmålen gör att gruppen kan påverka branschen, och även enskilda arbetsgivare, om arbetet skulle gå i stå.

– Det handlar om hela den psyko-sociala arbetsmiljön. Den vanligaste orsaken till dödsfall ombord är självmord, säger Cajsa Jersler Fransson.

– Vilket i högsta grad gör detta till en säkerhetsfråga. Det är inte en fråga som bara HR-avdelningen ska arbeta med utan även högsta ledningen och rederiets DP, säger Linda Svenson.

Läs även: #lättaankar kräver stopp för sexuella trakasserier

Läs även: Vittnesmål om grova övergrepp till sjöss