Blidösundsbolaget bildar klubbsektion

Blidösundsbolaget har tagit över Skärgårdsbolagets verksamhet och anställda i Stockholms skärgårdstrafik. I veckan bildades en lokal facklig klubbsektion för de knappt 100 medlemmarna på Seko sjöfolks avtalsområde. På bilden syns det anrika ångfartyget Blidösund. Foto: Blidösundsbolaget

Skärgårdsbolagets klubbsektion upphör och en ny klubbsektion bildas i Blidösundsbolaget. Detta sedan Skärgårdsbolagets verksamhet och anställda i oktober togs över av Blidösundsbolaget. 

I oktober tog Blidösundsbolaget över Skärgårdsbolagets verksamhet. De anställda på de 17 fartyg som Skärgårdsbolaget har haft driftansvar för följde med över till det nya bolaget. 

I samband med detta bildades en lokal facklig klubbsektion i Blidösundsbolaget, där Eric Ekblom valts till ordförande. Han var tidigare ordförande i Skärgårdsbolagets klubbsektion.

Vice ordförande blir Rikard Mattsson som även han kommer från Skärgårdsbolaget. 

Annons

– Det är inte så konstigt. Vi har ju haft sektion – eller klubb som det hette tidigare – i 40 år medan de i Blidösundsbolaget aldrig varit såhär stora och därför haft kontaktombud, säger Eric Ekblom.

Bland det första han och resten av styrelsen ska göra är att träffa alla sina nya kollegor.

– Vi tänkte använda medlemsveckan i höst till det. I mitten av november kommer vi att ha ”öppen båt” dit våra medlemmar kan komma och träffa oss. Vi kommer även att göra fartygsbesök och då koncentrerar vi oss på Blidösunds-bolagets egna tonnage, säger Eric Ekblom.

”Vi kommer ha ”öppen båt” dit våra medlemmar kan komma och träffa oss”

De knappt 100 medlemmarna i Blidösundsbolagets klubbsektion arbetar på totalt cirka 30 fartyg i Stockholms skärgårdstrafik. 

Sammanslagningen av Skärgårdsbolaget och Blidösundsbolaget har fungerat relativt bra, tycker Eric Ekblom. De anställda i Stockholms skärgårdstrafik är härdade. 

– Klart att det är lite rörigt, men ändå mycket lugnare än vid tidigare övergångar, säger han.

På att-göra-listan för den nya klubbsektionen står också att träffa ledningen för Blidösundsbolaget för att få klarhet i en del frågor som rör den dagliga driften. Till exempel om de anställda kommer att vara kvar på ”sina” fartyg eller flytta mellan flera.

– Vi har förhandlat med rederiet sedan i våras men då har det handlat om själva övergången. Nu vill vi prata om den dagliga driften. Nu är vi inne i nästa fas och har fått vårt mandat i den nya klubbsektionen. Nu vill vi börja jobba, säger Eric Ekblom. 

”Nu vill vi börja jobba”

I samband med att klubbsektionen bildades valdes även skyddsombud.  

Fotnot: Blidösundsbolaget ägs av den internationella koncernen Transdev, som även äger Utö Rederi och Styrsöbolaget.