Cinderella lockar fler resenärer

Viking Lines Cinderella är rederiets enda svenskflaggade färja. Foto: Viking Line

Knapp ökning av antalet passagerare för Viking Lines Cinderella under förra året. Men passagerarvolymen för rederiet som helhet minskade med sju procent.

Sammanlagt 894 520 passagerare reste med Cinderella under 2018 jämfört med 890 689 året innan. Bakomliggande framgångsfaktorer är bland annat en fortsatt satsning på tema- och specialkryssningar samt charters, uppger Viking Line.

– Vi har satsat mycket på att attrahera svenska kryssningsresenärer, både i utvecklingen och kommunikationen av våra underhållnings-, mat- och shoppingkoncept ombord. Det finns också ett tydligt växande intresse för Åland som resmål. Målsättningen nu är att fortsätta utveckla våra framgångsfaktorer och givetvis jobba hårt för att få fler svenskar att även upptäcka Helsingfors och Åbo, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör på Viking Line Skandinavien.

Annons

Även Rosella, som trafikerar den korta turen mellan Kapellskär och Mariehamn, ökade antalet passagerare. Rosella gjorde sitt bästa år sedan 2009 med drygt 730 000 passagerare.

Men i rederiet som helhet minskar antalet passagerare. Sammanlagt reste drygt 6,4 miljoner resenärer med Viking Line under 2018. Det är en minskning med sju procent.

Minskningen beror främst på grund av lägre kapacitet att ta emot resenärer jämfört med 2017, uppger Viking Line.

Trafiken mellan Sverige och det finska fastlandet minskade totalt sett för Viking Line. På Åbo-linjen var både Viking Grace och Amorella på varv och därmed ur trafik i januari 2018. Antalet resenärer minskade med 1,4 procent jämfört med 2017. Mellan Stockholm, Mariehamn och Helsingfors reste 6,4 procent färre med fartygen Gabriella och Mariella, delvis på grund av att Gabriella i januari var förflyttad till Stockholm-Åbo-linjen samt också var dockad under två veckor i april, uppger Viking Line.

Även mellan Helsingfors och Tallinn minskade antalet resenärer under 2018, från 2,3 miljoner till 1,9 miljoner resenärer. Orsaken är en lägre kapacitet då Viking Line under sommarhalvåret 2017 hade den inhyrda katamaranen Viking FSTR i trafik på linjen, och därmed 38 procent fler avgångar mellan de båda huvudstäderna, uppger Viking Line.