Covidbevis införs i Finlandstrafiken

Cinderella. Foto: Viking Line

Tallink Silja och Viking Line inför krav på covidbevis för resenärer. På Tallink Silja gäller det passagerare som reser från Stockholm och på Viking Line gäller kravet ombord på svenskflaggade Cinderella.

Från och med 1 december krävs covidbevis för alla passagerare över 18 år som reser med Tallink Silja från Stockholm. Detta för att bidra till att stoppa smittspridningen av covid-19 som nu ökar igen i flera länder.

– Tidigare har vi följt myndigheternas rekommendationer, men som pandemin utvecklas just nu har vi beslutat att införa ytterligare en åtgärd för att bekämpa smittspridningen och kunna erbjuda våra gäster en smittsäker resa, säger Att Joorits, vd för Tallink Silja, i ett pressmeddelande.

Resenärer som åker med något av rederiets fartyg behöver uppvisa något av följande covidbevis före ombordstigning: vaccinationsbevis för två doser vaccin, intyg om negativt covid-19-test eller intyg om att resenären har tillfrisknat från covid-19 under de senaste sex månaderna.

Annons

Även Viking Line inför från 3 december krav på vaccinationsintyg eller färskt negativt covid-19-test för resenärer över 18 år med svenskflaggade Viking Cinderella. För rederiets fartyg med finsk flagg gäller av juridiska skäl istället en stark rekommendation.

– Våra resenärers säkerhet är vår främsta prioritet och under pandemin har vi infört flera hälsosäkerhetsåtgärder på våra fartyg enligt finska och svenska myndigheters föreskrifter, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– I dagsläget tillåter inte finsk lagstiftning att vi kan kräva bevis eller intyg men det är någonting som diskuteras och kan införas senare i vinter, därför går vi ut med en stark rekommendation. Under hösten har vi sett att det finns en efterfrågan på kryssningar och vi vill göra allt för att våra resenärer ska få en trygg och säker resa och covidbevis är bekant för allmänheten och används redan.

För gäster som bokat resa men saknar covidbevis ges i båda rederierna möjlighet till ombokning.