Danskt rederi söker svenskt sjöfolk

Esvagt är ett danskt rederi som är specialiserat på att erbjuda servicetjänster till offshoreverksamhet inom vind, olja och gas. Esvagt Froude arbetar mot vindsektorn. Foto: Esvagt
Annons

Danska rederiet Esvagt söker svenska sjömän. Rederiet har en flotta på 43 fartyg med 850 danska sjömän ombord. Men nu har företaget svårt att få tag på nya skibsassistener.

– Arbetsgivarorganisationen Danska Rederier tog kontakt med mig för att Esvagt inte kunde hitta tillräckligt med danskt sjöfolk, berättar Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjofolk. Och vi har ju kompetenta och duktiga sjömän i Sverige, även om matroser och motormän med arbetslivserfarenhet är hett eftertraktade även hos oss i Sverige.

Esvagt är specialiserat på att erbjuda service- och supplyfartyg till offshoreverksamhet inom vindkraft, gas- och oljeindustrin. Arbete som skibsassistent i Danmark motsvarar det arbete som svenska matroser och motormän utför.

Annons

Med Esvagts SOV-fartyg (Service Operation Vessel) erbjuder rederiet en plattform för underhåll av vindkraftverk till havs. Ombord finns bland annat boende för vindkraftstekniker, konferensrum och lager för reservdelar.

Man har också ett antal fartyg som är specialiserade på transport av personal till riggar, samt olika räddningsuppdrag.

Rederiet grundades 1981. I början av juli tog Esvagt leverans av två nya fartyg för arbete inom vind- samt gas och oljeindustrin.

Esvagt Corona är ett standby/räddningsfartyg. Fartyget är byggt 2004. Foto: Esvagt

Om du är intresserad kan du läsa mer om Esvagt, vilka krav de ställer, och ansöka om jobb via länken till Esvagts rekryteringssida här.

Att svenskt sjöfolk i manskapsbefattningar är eftertraktade i Danmark är ett gott tecken, menar Kenny Reinhold. Det är ett kvitto på att matroser och motormän i Sverige har ett utmärkt rykte internationellt.

Men det finns en sak att ha med i beräkningen innan man tar en anställning i Danmark, menar Kenny Reinhold.

– Det danska och svenska nettolönesystemet skiljer sig åt vilket medför att eventuella ränteavdrag kan påverkas, sedan gör även A-kassan i Sverige en annan bedömning av lönen som blir A-kassegrundande på grund av nettolönerna i Danmark. Jag uppmanar alla som söker att överväga för- och nackdelarna samt sätta sig in i regelverket kring det danska systemet och fundera över konsekvenserna som detta medför jämfört med det svenska sociala skyddsnätet inklusive pensionen, säger han.