En av fyra sjömän visar tecken på depression, enligt en internationell undersökning. Men knappt hälften av de deprimerade har sökt hjälp.
Det är den internationella organisationen Sailors’ Society som gjort undersökningen tillsammans med Yale University, rapporterar Sjöfartstidningen.
Fler än 1000 sjömän har medverkat i undersökningen och 26 procent svarade ja på frågan om de ”känt sig nere, deprimerad eller hopplös under flera dagar de senaste två veckorna”.
Studien presenterades på konferensen Wellness at Sea i London.
– Anledningen till att jag blev sjuk var primärt mitt jobb: arbetsbelastningen, sömnbristen och pressen på jobbet, berättade däcksbefäl Dan Thompson och menade samtidigt att andelen som mår dåligt på jobbet och är deprimerade förmodligen är än högre.
”Attityden är att skärpa sig och jobba på”
– Vår bransch är generellt mer macho än många andra. Attityden är att skärpa sig och jobba på. Det finns en rädsla att prata om det öppet, att förlora sitt jobb, menade Dan Thompson.
Av sjömännen som uppgav att de haft tecken på depression sa 45 procent att de inte sökt någon hjälp. Medan omkring en tredjedel sa att de vänt sig till familj eller vänner.
Andelen som vände sig till kollegor ombord var 21 procent.
Sjömännen i studien uppgav att isolering från anhöriga, längden på deras tjänstgöringsperiod ombord samt kvaliteten och mängden mat som serverades ombord hade stor inverkan på deras mentala hälsa.
”en väckarklocka för branschen”
Sailors’ Society är en internationell organisation med kristen värdegrund. Organisationen finns i 91 hamnar över hela världen och erbjuder stöd till sjömän.
– Sjömän tillbringar månader i sträck till sjöss och möter några av de tuffaste villkoren av alla yrkesgrupper – isolering, trånga utrymmen, buller, hetta, stormar – ibland kan de inte ens få i sig maten ombord. Rapporten är en väckarklocka för branschen om vilken enorm effekt detta har på sjömäns mentala hälsa, säger Sandra Welch, vice vd på Sailors’ Society.