Djupare mening med nya hamnen på Donsö

Donsös nya djuphamn. Sammanlagt finns det 255 meter utrymme längs pontonen. Foto från april: Dick Gillberg
Annons

255 meter kaj med 11 meters djup. I fredags invigdes Donsös nya djuphamn.

Det var full uppslutning när Donsös efterlängtade djuphamn äntligen invigdes officiellt. Mängder av Donsöbor trängdes på klipporna när Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, klippte bandet och näringslivsföreträdare som exempelvis Dan Sten Olsson höll tal.

Ytterst vid nya pontonbryggan låg Rederi Veritas 130 meter långa tankfartyg Astina, medan Sirius 100 meter långa bunkerfartyg Coralius hade tagit innern. Båda rederierna med kontor på Donsö.

Annons

Utan fartyg ser kanske inte den nya hamnen så märkvärdig ut. Men betydelsen går djupare. Tidigare fanns inget på öarna som kunde ta emot fartyg med mer än sex meters djupgående. Med den nya pontonen är det fritt till elva meter.

Den nya hamnen kommer gynna både fiskenäringen och rederierna på ön. Företagarna på ön har i flera år varit drivande för anläggningen av hamnen. De har även stått för en tredjedel av den sammanlagda investeringen på 15 miljoner kronor.

– Detta är ett projekt som gynnar fiske- och handelsflottan men även annan sjöfart så som till exempel myndighetsfartyg. Huvudsyftet är att få hem våra fiskefartyg som är över 50 meter långa och med ett djupgående på sju meter. Annan kommersiell verksamhet ska givetvis också ha möjlighet att lägga till. Vi kommer även att gå runt till andra aktörer inom regionen som har en begränsning för att ta in större fiske- och handelsfartyg. Vi kommer att kunna erbjuda dem läge på Donsö, har Jonas Backman, ordförande i Donsö Fiskehamnsförening, tidigare berättat för Sjöfartstidningen.