Enkät: Varför är du förtroendevald och vad är din drivkraft?

Jimmy Lundberg, kontaktombud i Viking Icebreaker, förtroendevald sedan cirka 1 år

– Jag var på ett möte där en ombudsman frågade om jag ville bli kontaktombud och då blev jag det. Jag vill jobba för säkrare och rättvisare arbetsplatser och säkrare arbetsmiljö. Sedan vi fick kontaktombud har samarbetet mellan olika avdelningar ombord blivit bättre och vi har fått en trivsammare arbetsplats. Ibland är det mycket jobb att vara kontakt-ombud och då tar det lite av fritiden, även om jag försöker göra det mesta på arbetstid. Om man undrar något finns det utbildningar att gå och folk att fråga. Behöver man hjälp är det bara att ringa till en ombudsman, jag upplever att de nästan alltid är tillgängliga. 

Håkan Ziethén, vice sektionsordförande i TT-Line, förtroendevald sedan cirka 8 år

– Jag är förtroendevald för att det behövs. Jag tycker att man ska hjälpa till. Alla röster måste få bli hörda, och de som inte har någon egen röst får man hjälpa. Vi har haft svårt att rekrytera kollegor på jobbet till fackliga uppdrag. Jag får ofta frågan ”vad gör ni?” och ”tar det mycket tid?”. Svaret är faktiskt att det tar mindre tid än jag trodde. Sedan kan det förstås hända saker som man måste ta tag i vid fel tidpunkt. Det bästa med uppdraget är känslan när man gjort något bra, när man känner att ”detta fick vi ordning på, det här problemet löste vi”. Då blir man enormt glad.

Sonny Ryberg, kontaktombud i Terntank, förtroendevald sedan 1999

– Jag brinner för att hjälpa andra. Jag vill att folk ska få reda på att det finns ett alternativ till att inte vara medlem i facket – och att det alternativet är mycket bättre. Folk måste få veta att vi hela tiden kämpar för rättigheter, -lagar och avtal. Och inte minst mot fiffel-redare, som ju faktiskt finns i Sverige också. Facket gör stor nytta och det måste vi berätta om. Då är det bra att vara ett ansikte utåt. 

Annons

Hans Johansson, kontaktombud i Styrsöbolaget, förtroendevald sedan cirka 4 år

– Jag tycker att rätt ska vara rätt. Det är viktigt att bevaka våra rättigheter och bra att ha koll så att arbetsgivarna inte blåser oss. Det är också bra att genom Seko sjöfolk träffa kollegor från andra rederier som har liknande arbetssituation. Jag jobbar i ett bra rederi och det förstår jag extra tydligt när jag hör andra berätta. Jag jobbade på samma båt som min företrädare Ralf och tog över både hans tjänst och hans uppdrag som förtroendevald när han slutade. Uppdraget innebär inte så mycket arbete för mig just nu, men det kan naturligtvis ändra sig. Nu gör jag i stort sett allt på arbetstid. 

Läs mer: ”Var inte rädd att prova”