EU stoppar fartyg med rysk flagg

Foto: Wikimedia Commons

EU-länderna har godkänt ett femte sanktionspaket mot Ryssland, som bland annat innebär stopp för fartyg med rysk flagg att anlöpa EU-hamnar.

EU-kommissionens förslag om ett femte sanktionspaket mot Ryssland godkändes av EU-länderna i fredags, vilket bland annat Sjöfartstidningen rapporterat om.

Sanktionerna omfattar två nya områden, energi och transport, och innebär bland annat att fartyg som är registrerade i Ryssland inte får lägga till i EU-hamnar. Undantag görs för transporter av bland annat livsmedel, läkemedel och humanitärt bistånd.

Paketet innebär även att sanktionerna mot flera ryska banker utökas, samt att fler varor läggs till på listan över export- och importförbud till och från Ryssland.

Annons

När EU-kommissionen tidigare i veckan presenterade förslaget framhöll kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att dessa nya sanktioner kommer att slå ytterligare mot rysk ekonomi.

– Ryssland för ett grymt och hänsynslöst krig, inte bara mot Ukrainas modiga trupper, utan också mot dess civilbefolkning. Det är viktigt att upprätthålla trycket på Putin och den ryska regeringen vid denna kritiska punkt, säger Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande uppger DN.

Flera medier uppger att EU-kommissionen redan inlett arbetet med ett sjätte sanktionspaket. En av frågorna som utreds är om det är möjligt att förbjuda fartyg som inte har rysk flagg, men som ägs eller kontrolleras av Ryssland, att lägga till i EU-hamnar.