”Facket behövs mer än någonsin”

Per Markus Risman.

Per Markus Risman är nyanställd rekryterings- och organiseringsansvarig i Seko sjöfolk. Vad innebär jobbet?

– Jag ska stötta sektionerna i deras arbete för att värva medlemmar och öka organisationsgraden ombord. Jag ska också göra punktinsatser och själv åka ut på båtarna och fråga sjömän om de vill gå med i facket. Jag hoppas även få möjlighet att jobba med jämställdhet och normskifte inom Seko sjöfolk.

Hur går det hittills?

– Det går bra, det finns ett sug att gå med. Vi måste prata om vad facket kan göra, som att hjälpa till vid konflikter på arbetsplatsen eller stötta medlemmar vid personlig kris. Unga idag är inte bekanta med facket.

Annons

Vad är viktigt för facket när det gäller rekrytering?

– Största misstaget vi gör är att inte ställa frågan. Vi är duktiga på att förklara vad facket är men vi frågar inte rakt ut ”ska du gå med?”. Nummer två är att inte bara prata om försäkringar, utan hellre om vad facket åstadkommit på den lokala arbetsplatsen. Man kanske har fixat bättre stolar eller bättre följeavtal? Försäkringar kan man få överallt men det är bara Seko sjöfolk som kan förändra ute i fartygen. Nummer tre är att ha roligt när du pratar om facket, för om du inte brinner kommer ingen att vilja gå med.

”fackets största utmaning är vårt dåliga självförtroende”

Vilka utmaningar finns för fackförbunden?

– Den största utmaningen, skulle jag säga, är vårt dåliga självförtroende. Vi kommer inte längre ihåg hur viktiga vi varit för Sverige. Facket har åkt på en del pisk och förlorat politiska strider samtidigt som näringslivet ibland varit mer på hugget. Vi har förlorat medlemmar, nu måste vi få tillbaka självförtroendet och ge oss ut och prata med folk. Det var så min morfar blev medlem i Väg & Ban; en av de äldre karlarna på hans arbetsplats stack en broschyr i handen på morfar första dagen och sa ”varsågod, här ska du gå med”. De äldre var gamla nog att komma ihåg fackets stora politiska segrar, de hade ett annat självförtroende eftersom de sett facket lyfta Sverige.

Behövs facket idag?

– Definitivt. Jag är född 1995 och tillhör den första generationen på över 100 år som har det sämre än mina föräldrar. Idag har vi massarbetslöshet, bostadskris och otrygga anställningar. I mångt och mycket ser det likadant ut nu som det gjorde 1917 med nödbostäder och statliga nödjobb. En gång i tiden lyckades vi få igenom stora förbättringar. Idag finns det rasistiska och liberala krafter som direkt anfaller oss – och då behövs facket!

”idag finns rasistiska och liberala krafter som direkt anfaller oss – och då behövs facket!”

Vad lockade dig att söka tjänsten?

– Jag var precis klar med min utbildning till samhällsvetare när jag såg annonsen. Sjöfart kan jag inget om, tänkte jag, men organisering och rekrytering tycker jag är roligt. Dessutom brinner jag för arbetarrörelsen och vill att den ska vara stark. Det verkade helt enkelt vara en rolig tjänst med ett politiskt syfte som jag ställer upp på till 120 procent.

Till sist, vad har du gjort tidigare?

– Jag är väldigt engagerad i ungdomsrörelsen, har jobbat för Sveriges ungdomsråd och är nu vice ordförande i organisationen jagvillhabostad.nu. Jag har arbetat mycket med frågan hur vi ska få ungdomar att bli demokratiskt organiserade, och har bland annat varit ute och föreläst i Sverige och i Europa.