Facket gör skillnad i världssjöfarten

HTW-mötet hölls på International Maritime Organizations högkvarter i London. Foto: IMO

Delegationerna i IMO (International Maritime Organization) lyssnar på facket.

– Jag upplever att vi fått en mer respekterad ställning, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk.

Förändringen märktes framför allt på senaste mötet med IMO:s HTW-grupp, berättar Kenny Reinhold. HTW står för Human elements, Training and Watchkeeping och det är den grupp i IMO där flest mjuka frågor och områden som rör sjömännen ombord behandlas. Kanske är det därför de fackliga organisationerna får större utrymme just här.

– Men både jag och mina kollegor från andra länders fackliga organisationer upplevde stor skillnad jämfört med hur det varit tidigare. Jag ska inte säga att de viftat bort oss tidigare, men den här gången märktes ett markant större intresse för vad vi hade att säga, säger Kenny Reinhold.

Han menar att det tidigare funnits en viss negativ inställning till intresseorganisationer från medlemsländernas delegater i IMO. Han och övriga fackliga kollegor deltar i IMO som representanter för ITF, Internationella Transportarbetarefederationen.

Annons

– Den här gången var det enorm skillnad i sättet som delegaterna bemötte ITF:s inlägg. Jag upplever att vi fått en mer respekterad ställning, säger han.

”Jag upplever att vi fått en mer respekterad ställning”

Lite självkritik finns där också. Kenny Reinhold medger att förändringen nog även skett från facklig sida.

– Vi har ett annat, mer ödmjukt, sätt idag att föra fram våra frågor. Samma sak har faktiskt skett i vår egen organisation Seko sjöfolk. Tidigare pratade vi kanske illa om borgerliga politiker, till exempel, och då är det inte konstigt att de undrade varför de skulle lyssna på oss. Nu är vi mer respektfulla i vår retorik och det har gett resultat.