Facket klimatkompenserar med solceller

Allt klart. Förra veckan undertecknades avtalet mellan Seko sjöfolk och ETC El. Om allt går som det ska kommer fackets solcellsanläggning att vara klar till våren. Foto: Jonas Forslind

I förra veckan undertecknades avtalet mellan Sjöfolkets Fastighets AB och ETC El om att bygga en egen solcellsanläggning med möjlighet att producera 1 miljon Watt per år.

Anläggningen kommer att ligga i anslutning till ETC Els solcellspark i Katrineholm. Investeringen görs av Sjöfolkets Fastighets AB som är ett dotterbolag till Seko sjöfolk. Driften ska skötas av ETC som även sköter distributionen av den producerade elen ut på det allmänna nätet.

– Det här är bra på flera sätt. Det är en ekonomisk investering som är bättre och säkrare än nuvarande aktiemarknad, det är ett sätt att bidra till ett bättre klimat och det är dessutom ett sätt för Seko sjöfolk att med råge klimatkompensera för vårt resande, säger Kenny Reinhold.

Eftersom Seko sjöfolk är en rikstäckande facklig organisationmed kontor på två ställen, mycket internationellt arbete och medlemmar på fartyg runt hela Sveriges och Europas kust, så blir det oundvikligen en hel del resor för att serva medlemmar.

Annons

Och facket vill inte vara sämre än redarna.

– Vi ser ju vad våra svenska rederier bygger och satsar på när det gäller miljö, och vi berömmer dem för det. Då ska vi också visa branschen att vi tycker miljö och hållbarhet är viktigt. Vi kan också bidra. Vi satsar också! säger Kenny Reinhold.

“Vi kan också bidra”

Företaget ETC är mest känt för sina tidningar. Men grundaren Johan Ehrenberg ligger bakom solparken i Katrineholm och även andra miljöförbättrande projekt.

– Han visade oss huset han byggt i solparken, helt av återvunnet trä och byggt på ett sätt så att isolering inte behövs, med solpaneler på både tak och fönster. Oerhört spännande och inspirerande, säger Kenny Reinhold.

Seko sjöfolk är den första fackliga branschorganisationen som engagerar sig och investerar i solcellsparken, vilket Johan Ehrenberg är stolt och glad över, berättar Kenny Reinhold.

– I nästa steg vill vi ta det här miljötänket vidare ner i vår organisation. Vi vill uppmana våra medlemmar att sätta upp egna solpaneler eller köpa el från ETC, säger han.

Sjöfolkets Fastighets AB:s solcellsanläggning får möjlighet att generera minst1 miljon Watt per år. Kostnaden för investeringen är 6,8 miljoner kronor. Utifrån förväntat elpris beräknas de totala intäkterna för elen som säljs under de år som solcellerna ger effekt hamna på lågt räknat 15,7 miljoner kronor.

“vi vill ta miljötänket vidare ner i vår organisation”