
Hur är det att jobba tätt ihop med en familjemedlem på ett fartyg? En möjlighet att kunna komma varandra närmre eller tvärtom en potentiell grogrund för konflikter? Far och son, Rainer och Viktor, berättar hur de får det att funka.
Rainer Eriksson har jobbat inom sjöfarten i över fyrtio år. När det var dags för sonen Viktor Eriksson, som varit med pappa på jobbet flera gånger som barn, att bestämma sig för en yrkesbana var valet enkelt. Snart var han utbildad
maskinvaktmästare.
– Men jag tror nog ändå att jag skulle ha valt det här jobbet, oavsett vad pappa hade jobbat med. Det har alltid varit sjön som dragit mest, säger Viktor.
Idag jobbar far och son tillsammans på Eckerö Linjen: Rainer som inredningsreparatör och Viktor som maskinreparatör. Att jobba så tätt tillsammans ombord ser ingen av dem som ett problem.
– Jag har själv jobbat med min far en gång i tiden och då kommer jag ihåg att det kändes lite sådär, men att jobba med Viktor känns inte konstigt alls. Det är annorlunda att vara på jobbet, det är inte privat då, utan vi är som vanliga kollegor, säger Rainer.
– Jag har inte tänkt så mycket på det, varken att det skulle vara positivt eller negativt att jobba ihop. Det är ingen skillnad att arbeta med pappa jämfört med de andra båtarna som jag jobbat på, säger Viktor.
Att de båda hör till maskinavdelningen gör att de både utför vissa arbetsuppgifter tillsammans och att de träffas i samband med måltiderna. Och det är just på jargongen i fikarummet som det ibland kan märkas att de är släkt.
– De som är med vid kafferasten kanske måste tänka lite extra på vad de säger, om jag gjort ett jobb där jag missat något exempelvis, då vågar de inte säga: ”ja, den där Rainer som gjort så …” om jag är borta men Viktor är där. Så jag tror att det är värre för dem än för oss, säger Rainer.
De tror båda två att en del av framgången i att det inte blir några konflikter är att båda gör sitt jobb och gör det bra.
– Jag behöver aldrig skämmas över hur Viktor sköter sitt arbete, eftersom han gör sitt jobb så bra. Så jag är lugn i det, men annars skulle det möjligtvis kunna leda till problem om man skulle behöva försvara hela tiden, säger Rainer.
Viktor känner aldrig att pappa tar en ledarroll på jobbet och ingen av dem har märkt av någonting negativt, varken från kollegorna eller från ledningen.
– Det är nog mindre risk att någon ska reagera över att vi är släkt eftersom vi har samma ställning, inte att någon har en högre chefsposition eller så. Och sjöfarten är en liten bransch. Alla känner någon ombord, även om man inte är just släkt, säger Viktor.

Då både far och son bor på den mindre ön Kökar i Ålands södra skärgård umgås de även privat.
– Viktor skruvar mycket på traktorer och grävmaskiner och de står i min verkstad. Om det blir oreda där blir det annat än på jobbet, då säger jag till att han måste städa. Så det blir en lite annorlunda relation, avslutar Rainer med ett leende.
Namn: Rainer Eriksson
Ålder: 62 år
Bor: Ön Kökar i Ålands södra skärgård
Familj: Fru och barn
Gör: Inredningsreparatör på Eckerö Linjen
Namn: Viktor Eriksson
Ålder: 21 år
Bor: Ön Kökar i Ålands södra skärgård
Familj: Sambo
Gör: Maskinreparatör på Eckerö Linjen
Fördelar och nackdelar enligt psykologen
Matilda Larsson Forsbom, legitimerad psykolog, angående att arbeta ihop med en närstående:
Kan det finnas fördelar med att dela arbetsplats?
– Absolut. Det kan innebära en ökad upplevelse av trygghet och gemenskap. Att man känner varandra väl kan vara en stor fördel, exempelvis genom att många processer effektiviseras och flyter på smidigare. Det kan vara positivt att se sin familjemedlem i ett professionellt sammanhang och det kan innebära möjligheter att få se den andra växa, att kunna stötta varandra. Det gemensamma arbetet blir ett kit som stärker relationen.
Finns det nackdelar?
– Det kan innebära att man lättare blir irriterad på varandra och att gränserna mellan det professionella och privata suddas ut. Det ställer högre krav på att kunna skilja mellan sak och person, mellan fritid och arbete. Att dela arbetsplats kan innebära att man tycker och upplever arbetsrelaterade situationer olika. Ibland behöver tuffa beslut fattas som kan påverka ens familjemedlem negativt, det kan i sådana fall vara svårt att skilja mellan den privata och professionella relationen och det finns risk för att besvikelser uppstår.
Psykologens 5 bästa tips:
1. Fokusera på din egen arbetssituation.
2. Ha en icke-dömande och öppen attityd till din anhöriga på arbetstid. Att retas och skämta på sin anhörigas bekostnad kanske framförallt hör hemma på fritiden.
3. Ägna er åt annat tillsammans än jobb när ni är lediga.
4. Respektera era olika roller/positioner. Allt på jobbet kanske inte kan delas er emellan.
5. Inkludera era kollegor på jobbet. Så att ni inte bidrar till grupperingar och utanförskap på arbetsplatsen.
Jennifer Berglund