Färjerederier påverkas av coronaviruset

Stena Jutlandica trafikerar rederiets linje Göteborg–Fredrikshamn. Foto: Stena Line

Det nya coronaviruset påverkar färjerederierna. Flera rederier ställer in sina kryssningar med passagerare tills vidare.

I fredags meddelade Danmark och Polen att de tillfälligt stänger sina gränser på grund av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 som viruset orsakar. Samma dag beslutade Stena Line att stänga ner sin passagerartrafik till dessa länder tills vidare. 

Frakttrafiken kommer att fortsätta, uppger rederiet i ett pressmeddelande. Rederiet tillåter inom 72 timmar efter stängningen att danska, polska och svenska medborgare reser med färjorna till sina respektive hemländer.

Passagerartrafiken på Stena Lines linjer Göteborg–Fredrikshamn, Halmstad–Grenå och Karlskrona–Gdynia stängde i lördags (14 mars). I fredags var informationen från rederiet att fartygen på dessa linjer skulle gå som vanligt men endast transportera frakt.   

Annons

Linjen Oslo–Fredrikshamn stängde i lördags och fartyget Stena Saga som trafikerar linjen kommer enligt uppgift att ligga still i Oslo tills vidare.

Tallink Silja meddelade i helgen att passagerartrafiken på linjerna Tallinn–Stockholm och Riga–Stockholm ställs in från och med 15 respektive 16 mars.

Viking Line meddelade i helgen att rederiet ställer in samtliga kryssningar med Viking Cinderella. ”Utifrån Utrikesdepartementets avrådan om alla utlandsresor och oron kring coronaviruset (covid-19) kommer Viking Line att ställa in Viking Cinderellas samtliga avgångar från och med måndag den 16 mars till och med torsdag den 16 april 2020”, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Cinderella går normalt i daglig kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn.