Systerfartyg kolliderade med varandra

Mikael Lindmark hoppas att olyckan ska leda till en grundlig analys. Fartygsbild lånad från maritimebulletin.net

Två lastfartyg kolliderade i Kielkanalen i lördags. Fartygen tillhör samma rederi – ett bolag som flera gånger varit i blåsväder och som kritiserats av bland annat ITF. 

I lördags morse kolliderade torrlastarna Rix Star och Rix Partner i Kielkanalen med varandra i närheten av Rendsburg, enligt en artikel på Fleetmon. Fartygen uppges ha fått skrovskador. 

Båda fartygen drivs av samma lettiska rederi. Deras flotta har tidigare haft problem och kritiserats vid flera tillfällen. Tidigare i höstas blev Rix Lake belagd med nyttjandeförbud i Kalmar efter en inspektion, och Rix Emerald fick förra hösten maskinproblem på väg nerför Göta älv och belades senare med nyttjandeförbud i Kalmar.  

Mikael Lindmark, ombudsman och internationell sekreterare i Seko sjöfolk, beklagar olyckan i Kielkanalen.

Annons

– Men den visar samtidigt att vi är rätt ute när vi kritiserar rederiet. Vi har förstått att det kan finnas brister när det gäller såväl löner som hantering av vilotidsregler, säger han.  

Han hoppas att det inträffade ska leda till en grundlig analys.

– Det är beklagligt att det ska behöva gå så långt som till olyckor. Men jag hoppas att fler länder än Sverige nu ska få upp ögonen för vad det här bolaget verkar hålla på med, säger han.

Håkan André är ITF-inspektör och har flera gånger haft med Rix-fartyg att göra eftersom rederiet frekvent trafikerar svenska hamnar. 

– Jag är tyvärr inte förvånad. Jag har bara väntat på att något sådant här ska ske, säger han.