Fartyg på grund i Falkenberg

Torrlastaren Rix Star står sedan igår kväll på grund inne i hamnen i Falkenberg.

Ett Cypernflaggat fartyg står sedan igår kväll på grund inne i Falkenbergs hamn. En matros skadades i samband med grundstötningen. Arbete pågår för att dra loss fartyget.

– Det var runt midnatt som fartyget vid ankomst till Falkenberg skulle förtöja och i samband med det gick på grund. Nu står hon tvärs över kanalen och blockerar hamnen, berättar Mårten Dahl, inspektör från Transportstyrelsen.

När Sjömannen når honom har han varit ombord sedan lunch. Arbete pågår för fullt för att få loss fartyget, torrlastaren Rix Star med cypriotisk flagg.

– Representanter från försäkringsbolaget är ombord och arbetar med en plan för lossdragning. Just nu väntar vi på beslutsunderlag för att göra en dykbesiktning och loda runt fartyget. Detta kommer att ske under kvällen och natten. Vi siktar på att få loss fartyget tidigt i morgon bitti i samband med att det blir högvatten på en decimeter, säger Mårten Dahl. 

Annons

Han beskriver situationen som under kontroll. Polis och kustbevakning har varit ombord och det föreligger ingen risk för oljespill.

Hur är stämningen ombord?

– Just nu arbetar vi alla för att få loss fartyget och få in henne till kaj. Det är det primära målet. 

Går det att säga något om orsaken till grundstötningen?

– Nej, inte än. Det har gjorts en alkoholblåsning av befälen ombord och de har inte druckit någon alkohol. Vi håller på och tittar nu på vad som gått fel och undersöker varför de gått på grund, säger Mårten Dahl. 

“De har inte druckit någon alkohol”

Fartyget har inga synliga skador. 

– Vi inväntar dykare men vi utgår från att det finns skador under vattenlinjen. 

En besättningsmedlem ombord skadades i samband med grundstötningen.

– De höll på med trossar och vinschar eftersom de skulle förtöja. Olyckan skedde på fördäck och matrosen som skadades fick uppsöka sjukvård och har fått armen gipsad. Mer än så kan jag inte gå in på, säger Mårten Dahl. 

“Matrosen som skadades har fått armen gipsad”

Det grundstötta fartyget blockerar hamninloppet där hon ligger. Ett navigationsmeddelande har därför gått ut om att det för tillfället inte går att ta sig in eller ut ur Falkenbergs hamn. 

Rix Star tillhör rederiet Baltic Shipping. Besättningen ombord är rysk och ukrainsk.