Fartygsanställd vann tillbaka sin sjuklön med fackets hjälp

Olyckan hände när Magnus var på bildäck. Han stod på en liten stege men ramlade och slog axeln illa. (Bilden är från ett annat tillfälle) Foto: Dick Gillberg

Han tyckte det var onödigt att anmäla sig som arbetssökande mellan två vikariat som fartygsreparatör. Men när Magnus strax därefter råkade ut för en arbetsolycka stod det klart att han hade mist sin SGI, sjukpenninggrundade inkomst.
I förra veckan vann han ärendet i Förvaltningsdomstolen. Nu är Magnus bästa råd till alla som känner igen sig: Vänd dig till facket, de hjälper dig verkligen.

Magnus Sjöbom jobbade tidigare som motorman och fartygsreparatör men har under de senaste tio åren jobbat på ett varv för kryssningsbåtar i Tyskland. När varvet lades ner bestämde han sig för att gå till sjöss igen och förnyade alla de certifikat och behörigheter som behövdes. Fartygsreparatörer och motormän är eftertraktade, så han fick snart vikariat på ett svenskt fartyg och redan innan det var slut hade han fått erbjudande om ett annat.

Det var bara elva dagar mellan de två vikariaten, lagom lång ledighet för de som är vana vid skiftarbete.

– Jag var ju egentligen arbetslös de där dagarna, men eftersom jag hade ett jobb som väntade så kändes det onödigt att anmäla mig som arbetslös. Varför ska man tära på samhällets resurser i onödan, säger Magnus Sjöbom.

Annons

Han mönstrade på nästa fartyg, men efter bara två veckor i tjänst, samma dag som han skulle gå av sitt pass, råkade han ut för en arbetsolycka.

– Jag stod på en vanlig liten trappstege på bildäck och skulle fixa med en dörr. Men stegen gled plötsligt isär och jag ramlade. Det var inte högt, kanske en meter, men jag slog mig väldigt illa i axeln, berättar Magnus för Sjömannen.

Det var en hel del i axeln som hade gått sönder, så det blev både operation och sjukskrivning.

– Jag fick redarstöd de två första månaderna men när Försäkringskassan skulle ta över fick jag plötsligt veta att jag inte hade någon sjukpenninggrundande inkomst. Det var ju en chock. Och det var de där 11 dagarna, då.

Försäkringskassans regler är att man ska ha haft sysselsättning i minst sex månader för att få rätt till sjukersättning, och arbetslöshet räknas som en sysselsättning. Eftersom Magnus inte anmält sig arbetssökande mellan vikariaten så kunde man bara räkna in de två veckorna på det senaste vikariatet i hans jobbtid.

– Enligt reglerna så har de ju rätt. Men det kändes ju inget vidare att bli misstänkt för ”arbetsovilja”. Jag hade ju kämpat för att komma in på arbetsmarknaden igen med alla certifikat och behörigheter. Och jag tänkte att det var en bra sak att inte belasta systemet genom att söka a-kassa för bara en dryg vecka utan jobb – men så tänker inte de, säger Magnus.

När han vände sig till Seko sjöfolk tog ärendet fyr. En jurist tog över och utan att Magnus behövde lyfta ett finger hamnade frågan i Förvaltningsrätten, som granskar myndighetsbeslut.

–  Vilken service, det kändes verkligen lyxigt. De jobbade på, skrev och skickade in allt som behövdes och jag behövde inte göra något.

Vad juristen visste var att det finns fall då korta anställningar ändå kan ligga till grund för en SGI. Det är om man kan visa att man har haft en avsikt att fortsätta jobba, om det har varit fråga om ny- eller återinträde på arbetsmarknaden, och det kan också gälla för personer som tidigare förvärvsarbetat under lång tid.

Mitt råd till alla som drabbas är att ge er inte, Gå till facket, de hjälper er!

Magnus Sjöbom

I förra veckan avgjordes ärendet och Förvaltningsrätten gick på Magnus linje: De menade att han hade en fast förankring på arbetsmarknaden sedan lång tid tillbaka och genom att gå utbildningarna för att förnya sina behörigheter hade han visat sin avsikt att arbeta i Sverige under en längre tid. Det gjorde att han hade kvalificerat sig för en ny SGI trots att han bara hunnit arbeta under några veckors tid.

– När de ringde från Försäkringskassan häromdagen och sa att de skulle gå på Förvaltningsdomstolens linje blev jag överlycklig. Så nu har jag en obruten SGI från 2018, säger Magnus.

– En eloge till både facket och juristen, de har gjort allt jobb. Och detta att man kan vinna över en myndighet, det känns fantastiskt!

Nu vill Magnus hjälpa andra som hamnat i samma situation och berättar gärna om sitt ärende. Han berättar att han blev väldigt berörd när han för en tid sedan läste i Seko-tidningen om ett liknande fall.

– Det var en som hade påskrivet kontrakt och allt, ändå gick Försäkringskassan in och kapade hans SGI. Så får de inte hålla på.

– Mitt råd till alla som drabbas är att ge er inte, ta mod till er och gå till facket! De sköter kontakten med juristerna. Jag har haft minimalt med diskussioner, de sköter allt. Det är några samtal bara.

– Det behöver inte vara 100 procent klart att man ska vinna, men låt det bli prövat i alla fall.

Vad är SGI?

SGI (Sjukpenninggrundande inkomst) är ett belopp som Försäkringskassan räknar fram, som utgår från hur mycket du har i lön. Beloppet används när myndigheten ska räkna ut hur mycket pengar du ska få om du blir sjuk eller ska vara föräldraledig.