Allt tyder på svensk flagg till nya Polenlinjen

Lakeway Links nyförvärv; Miramar express Miranda heter nu Lakeway Express och trafikerar den nya polenlinjen med start 21 maj 2024. (Bilden före ommålning)

Det nya svenska rederiet Lakeway Link köper roro-fartyget Miramar Express för sin planerade fartygslinje mellan Polen och Sverige. Fartygets nya namn blir Lakeway Express och allt tyder på att hon går i trafik i april med svensk flagg.

Lakeway Link förbereder starten av den nya linjen mellan Södertälje och Gdynia, och med det nya fartygsköpet har man lagt sig väl i startgroparna. Trafiken kommer att påbörjas i april med tre avgångar i veckan mellan Gdynia och Södertälje.

Planen är att även inkludera trafik till Västerås från 2026 efter ombyggnaden av Södertälje kanal och slussar.

Lakeway Link bildades i maj 2023 och ägs till lika delar av Wallenius och Greencarrier, som Sjömannen rapporterat om tidigare. Nyheten togs då väl emot av Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold, som arbetar aktivt för att fler ska flagga svenskt:

Annons

– Svenska fartyg, svensk flagg och svenska arbetstillfällen är väldigt positivt. Det är inte ofta vi får så goda nyheter, så det hoppas vi på, säger Reinhold.

Om Lakeway express verkligen hissar den svenska flaggan är dock ännu inte helt klart.

– Allt tyder på det, ingenting är signerat ännu men det är vår ambition. Det dröjer nog några veckor till innan vi vet hur det blir med den saken, säger Lakeway Links vd Fredrik Hermansson till tidningen Sjömannen.

Det nya fartyget får namnet Lakeway Express, är byggt 1999, har en total längd på 153,38 meter och är idag registrerad under cypriotisk flagg. Fartygets bruttotonnage är 10.471 MT och lastkapaciteten är 1.624 längdmeter eller cirka 110 trailers.

Så här kommer Lakeway Express se ut efter ommålningen.

Genom att introducera en reguljär linje med fasta avgångar för roro-trafik för trailers med effektiv frakthantering hoppas Fredrik Hermansson erbjuda ett pålitligt komplement till väg- och järnvägstransporter. Han är nöjd med utfallet så här långt.

– Jag är väldigt glad över att vi nu kommer att starta vår linjetrafik mellan Polen och Sverige enligt plan. Det kommer kunna effektivisera och förstärka godstrafiken med miljömässigt konkurrenskraftiga lösningar, säger han.