Finnclipper ersätter Euroferry Olympia

Fartyget Finnclipper fotograferad från sidan
Finnclipper. Foto: Mikael Asklander

En brand utbröt i fredags ombord på färjan Euroferry Olympia på väg från Grekland till Italien. Svenskflaggade Finnclipper sätts in som tillfällig ersättare och avseglade från Malmö i lördags. 

Branden ska ha startat på Euroferry Olympias bildäck, enligt brittiska BBC. Fartyget var på väg från Igoumenitsa i Grekland till Brindisi i Italien. 

Ombord fanns cirka 240 passagerare (uppgifter i medier varierar) och 51 besättningsmedlemmar. Över 270 personer evakuerades och togs i land på ön Korfu i närheten.

På söndagen saknades fortfarande tio personer. Detta sedan en lastbilschaufför hittats och räddats från fartyget när det bogserades närmare land, uppger kustbevakningen till Reuters enligt DN. Under söndagen hittades också en död person inuti en lastbil ombord. 

Annons

Grekiska myndigheter uppger att de tio som ännu saknas tros vara lastbilschaufförer. Sannolikt sov många i sina lastbilar på bildäck när branden startade, enligt chaufförer som intervjuats i grekisk tv vilket flera medier återrapporterat.

Under söndagen brann det fortfarande i mindre omfattning ombord och hettan ska enligt BBC ha gjort det svårt för räddningspersonal att söka igenom fartyget. 

Orsaken till branden är okänd och ska utredas.

Euroferry Olympia ägs av det italienska rederiet Grimaldi och har italiensk flagg. 

Svenskflaggade ropax-fartyget Finnclipper kommer tillfälligt att ersätta det brandhärjade fartyget. Det bekräftar Leif Paulsson, sjöpersonalchef i svenska Finnlines. Finnlines är ett dotterbolag till Grimaldi och Finnclipper trafikerar normalt rutten Malmö–Travemünde.

– Det stämmer. Finnclipper lämnade Malmö i lördags vid 13-tiden och befinner sig nu i Engelska Kanalen på väg mot Salerno-området i Medelhavet, säger han till Sjömannen.

Mycket mer än så vet det svenska kontoret inte i dagsläget.

– Allt är fortfarande nytt och för ägaren Grimaldi ligger fokus i första hand nu på fartyget som råkat ut för branden. Beskedet vi fått är att Finnclipper ska ner till Medelhavet under tiden som man reparerar Euroferry Olympia, som förstås fått omfattande skador av branden, och sedan ska hon tillbaka till sin ordinarie trafik igen, säger Leif Paulsson.

Finnclipper seglar ner till Medelhavet med ordinarie driftbesättning och en något nedbantad cateringbesättning.