Finnclipper säljs och flaggas om

Fartyget Finnclipper fotograferad från sidan
Finnclipper. Foto: Mikael Asklander

Roro-fartyget Finnclipper har sålts inom Grimaldi-koncernen och kommer att byta flagg. Försäljningen leder till övertalighet inom Finnlines.

Finnclipper har sedan november förra året gått på Finnlines linje Malmö–Travemünde. Den 19 februari lämnade hon den rutten för att, på order av ägaren Grimaldi, i stället gå ner och ersätta brandskadade Euroferry Olympia på linjen mellan italienska Brindisi och grekiska Igoumenitsa. 

I fredags kom beskedet att fartyget sålts inom koncernen och kommer att stanna kvar i Medelhavet på linjen där hon nu seglar. Uppgifterna bekräftas av Leif Paulsson, sjöpersonalchef i svenska Finnlines. 

Beslutet kommer att innebära en övertalighet bland Finnlines anställda. MBL-information gick ut i fredags. Hur många som eventuellt blir uppsagda vet Leif Paulsson inte än.  

Annons

– Jag har precis börjat titta på detta. Parterna är överens om att förhandlingar ska ske så skyndsamt som möjligt. Folk ska få besked. Det är bättre att veta, säger han.  

”Folk ska få besked, det är bättre att veta”

Finnclipper ska lämnas över till sin nya ägare i nästa vecka. 

– Detta kom snabbt på och är helt kopplat till branden på Euroferry Olympia. Det finns inget annat som ligger till grund för beslutet. Ägaren har omdisponerat sina fartyg som en konsekvens av den tragiska olyckan, säger Leif Paulsson.

Ni anställde nyligen personal eftersom linjen Malmö–Travemünde utökades med ett fartyg. Nu kan det eventuellt bli uppsägningar. Vad säger du om det? 

– Det finns inte så mycket att säga, det är som det är. Det här är helt och hållet en ägarfråga. Hade inte branden inträffat och blivit så omfattande så hade läget varit ett helt annat idag.