Finnlines flyttar fartyg

Europalink ska sättas in på linjen Nådendal–Kapellskär och få finsk flagg. Foto: Finnlines Plc

I slutet av januari byter Finnlines plats på ropax-färjorna Europalink, som idag går på linjen Malmö–Travemünde, och Finnfellow som idag trafikerar Nådendal–Kapellskär. I samband med flytten får Europalink finsk flagg.

Enligt Leif Paulsson, personalchef i svenska Finnlines, är orsaken till flytten rent kommersiell. 

– På detta sätt nyttjas fartygen där kapaciteten behövs, säger han till Sjömannen. Det här innebär en kapacitetsökning på båda linjerna. Europalink är större och på linjen Malmö–Travemünde får vi fyra fartyg i stället för tre.

Efter flytten kommer båda linjerna att trafikeras av syskonpar: systrarna Europalink och Finnswan (före detta Nordlink) på Nådendal–Kapellskär. Och syskonparen Finnfellow och Finnclipper samt Finnpartner och Finntrader på Malmö–Travemünde.

Annons

Europalink är idag svenskflaggad men får i samband med flytten finsk flagg. Enligt Seko sjöfolks ombudsman Mikael Lindmark berörs cirka 70 ombordanställda på Sekos avtalsområde.

– Deras arbetsplats försvinner. Samtidigt kommer det in ett nytt fartyg, Finnfellow som förväntas få svensk flagg några veckor senare. Europalinks besättning kommer troligen att flyttas dit, säger han.

Vad tycker du om det?

– Personalen är rederianställd och detta är verkligheten. Vi kan inte göra något åt det. Ingen sjöman tycker att det är roligt med fartygsbyten om man inte väljer det själv. Men personalen i Finnlines är luttrad. Detta är en del av vardagen för dem, även om det förstås inte är optimalt för kontinuiteten, säger Mikael Lindmark. 

”Personalen är rederianställd och detta är verkligheten”

Rederiets personalchef Leif Paulsson vill inte föregå de fackliga förhandlingarna och uttrycker sig försiktigt.

– Vår avsikt är att flytten inte ska få någon påverkan på antalet anställda. Vi kommer att ta hand om personalen på bästa möjliga sätt. Vi fick information om detta igår och har inte börjat titta på detaljerna än, säger han.

Ni fick information igår? Snabba ryck alltså?  

– Det blir lätt så i en stor organisation. Finnlines ägare Grimaldi tar stora beslut, sedan ska Finnlines i Helsingfors ta stora beslut och sedan kommer informationen till oss och då ska vi ta stora beslut. Vår uppgift är att bemanna de svenskflaggade fartygen och det gör vi utifrån de beslut vi får. Detta har varit en process över tid, men innan besluten finns skriftligt kan vi inte göra något. Man kan inte bygga en verksamhet på rykten, säger Leif Paulsson.

”Vår avsikt är att flytten inte ska få någon påverkan på antalet anställda”

Enligt ett pressmeddelande från Finnlines i Helsingfors ska Europalink, innan hon sätts in på Nådendalslinjen, tillfälligt ersätta Finnswan under ett planerat varvsbesök i början av januari. Hon ska också genomgå en upprustning av publika utrymmen ombord. Att Europalink sätts in i trafiken mellan Finland och Sverige innebär att linjens morgon- och kvällsavgångar får samma kapacitet och samma servicekoncept och faciliteter, uppger rederiet.