Flaggade ut efter flera avslag

Bogserbolaget BTÖ valde att flagga ut till Färöarna efter att ha nekats sjöfartsstöd. Foto: BTÖ

BTÖ valde att flagga ut efter att blivit nekat sjöfartsstöd. Efter flera avslag från delegationen för sjöfartsstöd gav bogserbolaget i Öresund upp.

Det är fruktansvärt tråkigt att man inte kan vara mer flexibel, säger Bill Söderberg, vd för BTÖ.

Sjömannen har tidigare skrivit om BTÖ, Bogserteam Öresund, som bedriver verksamhet i Öresundsregionen sedan 1992. Från att ha haft tre bogserbåtar utökade rederiet flottan med ännu ett fartyg 2016 – nu skulle man satsa ännu hårdare på båda sidor av sundet.

Men konkurrenterna i området satt inte vid sidlinjen. De pressade omgående priserna på bogsertjänster.

Men när BTÖ ansökte om sjöfartsstöd, något som öppnats upp i den nya förordningen från 2014, blev det avslag från delegationen, bland annat med motiveringen att rederiet inte är utsatt för internationell konkurrens.

Annons

Ett för rederiet både förbryllande och ekonomiskt ohållbart beslut. I slutet av sommaren förra året gav rederiet upp försöken att få stöd.

– Vi vill egentligen inte flagga ut och har lagt ner både tid och pengar på att gå till botten med detta. Vi har sökt sjöfartsstöd och lämnat in kompletteringar, gjort egna utredningar… Nu har vi fått nej på så många ställen att det nog är nej på riktigt. Enligt EU-direktivet kan vi inte få stöd eftersom vi inte anses vara utsatta för internationell konkurrens, vilket är helt fel, säger Bill Söderberg till Sjömannen vid utflaggningstillfället.

Läs även: Sigrid förlorade stödet, ”Fler förbättringar behövs