Fler turer till Gotland i sommar

Från och med 16 juni trafikeras Destination Gotlands linjer från Nynäshamn och Oskarshamn med tre fartyg istället för två, berättar vd Christer Bruzelius. Foto: Klara Johansson

Destination Gotland utökar turerna på huvudlinjerna från Nynäshamn och Oskarshamn. Från och med imorgon trafikerar tre fartyg dessa hamnar, till skillnad från vårens basturlista med två fartyg. Linjen Visby–Västervik sätts på tillfällig paus i sommar.

Det är regeringens besked om att de nu är möjligt att resa inom landet i sommar som ligger bakom de utökade turerna.

– Sedan restriktionerna ändrades har vi sett ett ökat bokningstryck. Nu gör vi oss redo för att möta en större efterfrågan på resor och det är glädjande att det är många som vill komma till Gotland i sommar. Samtidigt vill jag påminna om vårt personliga ansvar att inte resa om man är sjuk, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius i ett pressmeddelande.

”Vi gör oss redo att möta en större efterfrågan”

För att se till att överfarten är trygg och säker för både besättning och passagerare, fortsätter arbetet ombord och i terminalerna för att säkerställa att det finns gott om utrymme för alla och minimera risken för smittspridning.

Annons

Tack vara de nya säkerhetsrutiner och åtgärder som införts tillsammans med föreningen Svensk Sjöfart, som Sjömannen skrivit om här, kan rederiet öka antalet bokningsbara platser ombord från dagens 50 procent till ungefär två tredjedelar av fartygets kapacitet. Rutinerna innebär bland annat att alla som går ombord måste bekräfta att de inte har covid-19-relaterade symptom. Det finns också fler värdar som hjälper till att hålla avstånd.

– Vi har ett stort ansvar att säkerställa att resan är trygg och säker för både resenärer och medarbetare. Därför kommer vi fortsätta att begränsa antalet bokningsbara platser och lämna en tom stol bredvid varje sällskap. Hytterna kommer också enbart att vara bokningsbara för personer i samma sällskap, säger Christer Bruzelius.

Linjen Visby–Västervik sätts på tillfällig paus i sommar, men kommer tillbaka nästa år.

”Västervikstrafiken sätts på tillfällig paus”

– Västervik trafikeras med betydligt mindre fartyg vars konstruktion gör det svårare för resenärer och medarbetare att hålla distans ombord. För att kunna garantera en trygg och säker resa kommer vi tyvärr därför att behöva sätta Västervikstrafiken på tillfällig paus i sommar, säger Christer Bruzelius.

Rederiet uppger att man har en nära dialog med bland annat Region Gotland och sjukvården och informerar löpande om antalet förväntade besökare till ön, för att kontinuerligt följa läget för sjukvården. Skulle situationen förändras kan det innebära förändringar som påverkar Gotlandstrafiken.