Förhandlingar klara i Eckerö

M/S Eckerö. Foto: Rederi AB Eckerö

Förhandlingarna mellan Seko och Rederi Eckerö Sverige AB är färdiga. 96 personer har återanställts och befattningarna i intendenturen har gjorts om. 

Rederi Eckerö Sverige AB är ett svenskt dotterbolag inom den åländska Eckerö-koncernen, och det bolag där M/S Birka Stockholms och M/S Eckerös personal varit anställd. I april sades samtliga på Sekos avtalsområde, utom 13 personer, upp på grund av arbetsbrist till följd av pandemin. I början av juli kom beskedet att kryssningarna med M/S Birka Stockholm upphörde för gott.  

Förhandlingarna som följde resulterade i att 96 personer på Seko sjöfolks avtalsområde erbjöds återanställning på M/S Eckerö i slutet av oktober. De som hade kortare uppsägningstid än sex månader fick den förlängd för att undvika glapp. 

Förutom allt som hör till uppsägning och återanställning har fack och arbetsgivare under hösten förhandlat om andra frågor och gjort stora förändringar, berättar ombudsman Oskar Lindskog. Nu är förhandlingarna klara. Bland annat har befattningarna inom intendenturen gjorts om.

Annons

– Vi minskar ner antalet olika befattningar inom intendenturen och ersätter samtliga utom förstemän, kockar och kallskänkor med befattningen servicevärd. För de flesta blir det en rejäl löneökning, vissa går från lönegrupp ett till lönegrupp fem, säger Oskar Lindskog.

”För de flesta blir det en rejäl löneökning”

Denna fråga har funnits på bordet länge.

– Vi har kämpat för detta i många år. Det är tråkigt att vi inte lyckades få igenom det när båda fartygen fortfarande var i trafik, men man får se det som ett plåster på såren för dem som är kvar. Särskilt efter det helvete man gått igenom sedan i våras, säger han.  

Man har också tagit ett helhetsgrepp om lokala avtal. Det fanns enligt Oskar Lindskog kvar överenskommelser och personliga tillägg från omflaggningen från finsk till svensk flagg 2009.

– Vi var dessvärre medvetna om att dessa vore svåra att försvara juridiskt i samband med återanställningen, och det har givetvis försvårat förhandlingarna för oss. Men vi lyckades bra och fick tillbaka mycket av värdet ändå. Jag är nöjd, säger han. 

96 personer har återanställts. Tror du att det kan bli fler på sikt?

– Jag tror tyvärr inte det. För tillfället har vi maxat vad verksamheten kan tåla när det gäller återanställning.