Forsea kan säljas tidigare än väntat

Forsea trafikerar rutten Helsingborg–Helsingör med bland annat M/S Aurora. Foto: ForSea Ferries

Forsea ska säljas. Anledningen är att fonden som äger rederiet upphör 2024. Men redan nu har en försäljningsprocess inletts, vilket är tidigare än planerat. Enligt ledningen ska försäljningen inte innebära någon förändring för de anställda.

Under torsdagen fick personalen information om att en försäljningsprocess är inledd. Ledningens besked i nuläget är att ett nytt ägarskap inte kommer att betyda någon förändring för de anställda. 

Forsea ägs av en infrastrukturfond som är en del av First Sentier Investors. Fonden är femtonårig och lanserades 2009. Alla bolag som ingår i fonden ska säljas av innan den stänger 2024, något som varit planerat sedan länge.

Det som är nytt är att processen att sälja Forsea verkar inledas tidigare än beräknat. Anledningen till det är enligt företagets ledning att man visat på goda resultat och snabb återhämtning efter pandemin. 

Annons

Forsea:s vd Kristian Durhuus bekräftar i en kommentar i Helsingborgs Dagblad att en försäljningsprocess har inletts, men menar att en sådan process kan ta lång tid. Den gröna strategi som företaget anammat ligger fast.

– Det innebär alltid en osäkerhet att byta ägare, säger Mikael Lindmark, ombudsman hos Seko Sjöfolk. Men vår förhoppning är ju att det kommer in en seriös och långsiktig ägare som vill skapa en stabil framtid för våra medlemmar.