ForSea säger upp ombordanställda

Forsea trafikerar rutten Helsingborg–Helsingör med bland annat M/S Aurora. Foto: ForSea Ferries

Elva tjänster försvinner i ForSea. Det stod klart efter gårdagens förhandling om arbetsbrist.

Den 21 augusti varslade rederiet ForSea om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Varslet rörde totalt 70 personer i bolaget. I måndags hölls förhandling med Seko sjöfolk. 

Totalt försvinner elva heltidstjänster på Seko sjöfolks avtalsområde. Tre av tjänsterna är i dagsläget är vakanta vilket innebär att åtta heltidstjänster kommer att sägas upp. De personer som berörs kommer att få besked inom kort. 

Uppsägningarna rör personal inom delar av intendenturen.

Annons

– Som alltid när det är frågan om arbetsbrist så innebär det förändringar i organisationen och förflyttningar av tjänster. Det pusslet är inte lagt ännu, säger Mikael Lindmark, ombudsman i Seko sjöfolk. 

”Pusslet är inte lagt ännu”

Om två veckor ska parterna ses igen. Då ska företaget ha gjort en plan för förflyttningar och ny organisation. 

– Arbetsbristförhandlingar är alltid jobbiga. I det här fallet förstår vi naturligtvis att rederiet drabbats hårt av corona och måste se över sina kostnader. Åtgärderna som vidtas är rätt rimliga och sett till verksamheten så förstår vi rederiet, säger Mikael Lindmark.

Kritiken och oron som facket haft angående arbetsbörda finns dock kvar. 

– Nu gäller det att se till att inte arbetsbelastningen blir för stor för dem som är kvar. Riskanalysen som bolaget gjort håller jag inte alls med om, och det har jag sagt till dem. Vi hoppas få till ett bra samarbete mellan skyddsombud, fackligt förtroendevalda och företaget för att bevaka att inte effektiviseringar och neddragningar går ut över de anställda, säger han.

”Arbetsbelastningen får inte bli för stor för dem som är kvar”