Första ETF-konvojen på väg till Ukraina

En första konvoj med mat, kläder och medicin lämnade Belgien i måndags. Foto: ETF

Europeiska Transportarbetarförbundet, ETF, har sedan kriget bröt ut haft tät kontakt med sina ukrainska representanter. En första ETF-konvoj fylld med mat, kläder och medicinsk utrustning är nu på väg mot Ukraina.

Konvojen lämnade Belgien i måndags eftermiddag och förväntades nå gränsen mellan Slovakien och Ukraina under tisdagen. Den innehåller vinterkläder, skyddsskor, termolakan, fleecejackor och regnkläder, men också sovsäckar, lite vanliga mediciner och mat (torrvaror). Förnödenheterna har skänkts av olika organisationer och ska levereras till ETF:s medlemmar och transportarbetare i Ukraina som behöver dem, uppger ETF i ett pressmeddelande.

ETF har sedan Rysslands invasion den 24 februari haft tät kontakt med sina ukrainska representanter och på olika sätt försökt hjälpa fackförbunden och deras medlemmar. I ett uttalande uppmanar ETF:s ordförande Frank Moreels och generalsekreterare Livia Spera fackföreningsrörelsen att starkt fördöma kriget. Fackföreningsrörelsen måste vara tydlig i att fördöma kriget och starkt ta ställning för fred, menar de.

– 90 procent av offren i alla krig är civila, och kriget i Ukraina är inget undantag. Som alltid är det dem vi representerar som är offren. Arbetstagare vi representerar och deras familjer dödas, deras hus och våra fackföreningars lokaler förstörs, säger Frank Moreels och Livia Spera i uttalandet.

Annons

– Vi har alla en skyldighet att visa starkt och enat fördömande av detta och alla andra krig. Det finns ingen tid för tvekan. Fackföreningar, oavsett deras politiska hemvist eller ursprungsland, måste fördöma kriget. Det här är det enda möjliga valet om vi vill stå upp för de värderingar vi säger oss försvara: frihet, jämlikhet, broderskap, solidaritet och demokrati, fortsätter de.

ETF:s två medlemsförbund i Ukraina (MTWTU som organiserar hamnarbetare och sjöfolk och TURTCU som organiserar personal inom järnväg) kommer att fördela den humanitära hjälpen från ETF till de transportarbetare och deras familjer som behöver den.

ETF har även upprättat en webbplats där donationer till Ukraina kan göras direkt till ETF:s bankkonto.

Vinterkläder, sovsäckar, skydddskor och en del mediciner finns bland de förnödenheter som skickats. Foto: ETF
Konvojen lämnade Bryssel i måndags med destination slovakisk-ukrainska gränsen. Foto: ETF