Full laguppställning för isbrytarna

Isbrytaren Oden assisterar och koordinerar isbrytning i Bottenviken. Foto: Sjöfartsverket

Från Bottenviken till Vänern. Nu är samtliga fem statsisbrytare i drift för assistera sjöfarten.

Istillväxten i de svenska farvattnen gick förhållandevis långsamt under december och första halvan av januari, uppger Sjöfartsverket.  Men de sista veckorna har vintern kopplat ett stadigt grepp om landet med istillväxt i flera farvatten runt om landet.

Hela Bottenviken och Kvarken är nu isbelagd. Längs kusten ligger isen från Örnsköldsvik till norra Kalmarsund. Även Mälaren och delar av Vänern är isbelagda.

– Vi räknar med fortsatt avkylning och långsam istillväxt i samtliga farvatten, säger Emma Grönkvist, driftoperatör vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Annons

De svenska statsisbrytarna samt den inhyrda isbrytaren Thetis assisterar sjöfarten till och från hamnar längs norrlandskusten och i Vänern. I Bottenviken assisterar och koordinerar Atle, Oden och Frej.

Ymer ligger i Kvarken och koordinerar svenska och finska isbrytare, där även Thetis assisterar. Medan Ale har genomfört säsongens första assistanser i Vänern.

Från och med 29 januari införs eller skärps befintliga restriktioner för sjöfart i området finska gränsen till Öregrund.

Restriktioner finns eller införs även för Mälaren, Vänern och Göta älv. Restriktioner innebär att endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten kan få isbrytarassistans.

På Mälaren assisterar inte Sjöfartsverket trafiken, men håller basrännan öppen.