Fullsatt på skräddarsydd medlemsutbildning

Ett 40-tal besättningsmedlemmar från Aurora deltog i medlemsutbildningen i Helsingborg. Foto: Jörgen Tiger

Ett 40-tal medlemmar i besättningen på HH-Ferries Aurora fick under tre dagar lära sig det mesta om arbetsmiljö och arbetsrätt. Från lagtexter och kollektivavtal till att praktisera dem i vardagen ombord.

En av anledningarna till den ovanligt stora uppslutningen är att färjan Aurora under de senaste veckorna har varit upplagd för en större ombyggnation till eldrift vid varvet i Landskrona.

– Varvsbesöket för Aurora har varit planerat länge och då ville jag utnyttja tillfället för att genomföra en utbildning för besättningen. Det är jätteroligt att så många också kunde komma, säger ombudsman Mikael Lindmark som tillsammans med ombudsman Peter Skoglund och Mattias Theliander, Seko Väg och Ban, höll i undervisningen.

Innehållet i utbildningen var på flera sätt anpassat till arbetet ombord Aurora. Förutom en livlig dialog under genomgångarna genomfördes flera gruppdiskussioner där medlemmarna själva fick prata igenom vilka förändringar de skulle vilja se på sin arbetsplats.

Annons

Medlemmarna fick även rangordna de ärenden som de, tillsammans med facket, vill ta upp med arbetsgivaren under den närmaste tiden.

– Det är svårt att driva alla stora frågor på samma gång. Nu har vi en prioritering av de frågor som våra medlemmar ombord tycker är viktigast, säger Mikael Lindmark.


ENKÄT: Vad hoppas du ta med dig från de här dagarna?

– Jag har ingen speciell fråga jag vill lära mig mer om, utan jag ville hänga med och kolla läget. Man lär sig alltid något nyttigt. (Daniel Löfqvist, motorman, Aurora)
– Arbetsmiljö är alltid viktigt! Och det är bra att vi får lära oss nyheterna inom avtal och lagar. Det är så mycket gammal information som snurrar runt, typ ”såhär var det på 70-talet”. (Henry Strandberg, motorman, Aurora)
– Att lära mig vad jag har rätt till. Sedan vill jag veta mer om hur ifyllandet av arbetstidsjournalen egentligen ska gå till, det är svårt att få ihop journalen när man jobbar på olika befattningar. (Jessica Dahl, kafeterian, Aurora)
– Jag vill lära mig mer om arbetsmiljö. En fråga jag vill veta mer om är värme och kyla på arbetsplatsen. Det är jättevarmt för det mesta men sedan kan det vara jättekallt på vintern när jag arbetar. (Mia Jansson, nattstäd, Aurora)