Fure Ven får ännu en syster

Yes! Fure Ven döptes i måndags av utbildningsminister Anna Ekström som är fartygets gudmor. Furetank Rederis vd Lars Höglund var glad. Foto: Dick Gillberg

I måndags döptes Fure Ven, det femte fartyget i serien med gasdrivna produkttankers. Samtidigt avslöjade Furetanks vd att rederiet beställt ännu ett fartyg för leverans 2021.  

Skrovet glänser i solen och kajen är proppfull av människor som vill vara med och fira när Fure Ven döps. Furetank Rederis nyaste tillskott är hemma på besök och ligger förtöjd i Donsö djuphamn.

– Det är fantastiskt att komma hem till vår ö och visa upp vårt senaste nybygge, säger rederiets vd Lars Höglund, märkbart stolt.

Sedan är det dags för dopchampagnen. Gudmor Anna Ekström, utbildningsminister, håller ett kort tal till fartyget innan hon svingar flaskan mot skrovet.

Annons

– Det är ett fantastiskt nöje att få vara med och namnge ett fartyg som har möjlighet att betyda så mycket för Sverige. Sjöfarten behöver sina elever och Sverige behöver sin sjöfart. Jag önskar din besättning och dina elever det allra bästa, säger hon.

Så krossas flaskan mot blått stål och Fure Ven är officiellt döpt. Och som en sann stjärna lämnar hon festen tidigt. Bara någon timme senare lämnar fartyget kaj och ger sig iväg med siktet inställt på Sankt Petersburg.

Många hade samlats på kajen vid Donsö djuphamn för att fira dopet av Fure Ven. Till vänster ligger nybyggda fiskefartyget Ceton som också döptes denna dag. Foto: Dick Gillberg

Fure Ven är det näst sista fartyget i den ursprungliga ordern på sex LNG-drivna produkt- och kemikalietankers beställda av Furetank, Älvtank och Thun Tankers. Fartygen ingår i Gothia Tanker Alliances nätverk och går i trafik i Europa.

I våras beställde Furetank ytterligare ett fartyg eftersom man sålt det första fartyget i serien, Fure Vinga, till en kanadensisk köpare.

Och i samband med dopet i måndags avslöjade alltså Lars Höglund att man beställt ännu ett – som då blir det åttonde i serien. Det nya fartyget ska levereras våren 2021.

Fartygen är identiska på 17 999 dwt, 150 meter långa och 23 meter breda, med isklass 1A. Besättningen är på 14 personer.

Inom ett par veckor ska det sjätte fartyg i serien, Ramelia, levereras till Älvtank.

Läs även: Furetank beställer nytt och säljer nybygge

Läs även: Fure Ven levererad i Kina