Furetank bildar bolag ihop med kanadensiskt rederi

Visualisering av Vingaserien. Illustration: Furetank Rederi

Svenska rederiet Furetank investerar tillsammans med kanadensiska rederiet Algoma i fyra nya tankfartyg i Vingaserien.

För Furetank innebär detta ett bevis på att företagets nya serie miljöanpassade fartyg har nått internationellt erkännande, uppger rederiet i ett pressmeddelande.

Algoma Central Corporation är ett börsnoterat rederi som trafikerar de nordamerikanska stora sjöarna. De och Furetank blir hälftenägare i det nya gemensamma bolaget FureBear.

Tillsammans sak man låta bygga fyra nya systerfartyg i Vingaserien som Furetank utvecklat i samarbete med FKAB Marine Design, som enligt rederiet är de mest energi- och utsläppseffektiva fartygen i sin klass i världen. De har dual fuel-drift och drivs med LNG/LBG eller diesel, en batterihybridlösning samt är förberedda för att anslutas till landström.

Annons

För Furetank, vars flotta idag består av åtta tankfartyg, är det här den största samtidiga fartygsinvesteringen någonsin och enligt rederiet en affär med ännu större möjligheter framåt.

– Det är ett betydelsefullt erkännande att ett anrikt rederi på andra sidan Atlanten uppmärksammat våra fartyg som de bästa på marknaden idag. Vi har fått internationell uppmärksamhet för Vingafartygen som vi utvecklade i en tuff tid när få i branschen vågade beställa nya fartyg och än mindre göra de stora investeringar som krävs för att ta fram miljövänlig teknik. Det här är ytterligare ett bevis på att vår satsning är rätt väg att gå, säger Furetanks vd Lars Höglund i pressmeddelandet.

Fartygen kommer att byggas i Kina och levereras från 2023 till 2025.