Gotlandsbolaget köper linje mellan Oslo och Köpenhamn

Pearl Seaways och Crown Seaways som seglar Köpenhamn - Oslo - Fredrikshamn. Foto: DFDS

Gotlandsbolaget köper DFDS linje Oslo-Fredrikshavn-Köpenhamn. I köpet ingår två bil- och passagerarfartyg och en verksamhet med cirka 800 anställda. Affären kommer ungefär ett år efter att Gotlandsbolaget köpte M/S Birka, och är ytterligare ett steg mot den planerade expansionen inom passagerarsjöfart.

Prislappen blev 400 miljoner danska kronor, och i köpet av linjen ingår de två fartygen Pearl Seaways (byggt 1989) och Crown Seaways (byggt 1994). Linjen hade omkring 700 000 resenärer 2023.

Från 31 oktober tar Gotlandsbolaget över verksamheten och Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget, är nöjd:

–  Vi ser stor potential i den här affären. Vi dubblerar antalet anställda inom koncernen, så det är ett stort steg för oss. Gotlandsbolaget har som mål att expandera inom passagerarsjöfart och kryssningar och detta är en mycket attraktiv kombination av de båda, säger han i ett pressmeddelande.

Annons
Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland. Foto: Rederi AB Gotland

För DFDS är affären ett svårt, men stort och viktigt steg.

– Linjen är en del av vår historia och vårt arv, och det är med tungt hjärta som vi har hittat ett nytt hem för den och kommer att ta farväl av många uppskattade kollegor. Vi har beslutat att detta är den bästa vägen framåt för alla. Vi har vuxit och utvecklats avsevärt genom åren, och linjen förtjänar en ägare med kryssningsupplevelser som en central del av deras strategi framöver. Det har vi hittat i Gotlandsbolaget, vilket vi är glada över”, säger Torben Carlsen, vd på DFDS.

Nyheten tas emot med nyfikenhet och intresse hos Seko sjöfolk:

– Det alltid kul och intressant att ett svenskt rederi köper en ny linje med två färjor och tar strategiska beslut för framtiden. Detta kan ju medföra ytterligare positiva effekter för Gotlandsbolagets verksamhet och kanske innebära fler svenska arbetstillfällen i framtiden, säger Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold.

Nu inleds ett intensivt arbete inför övertagandet. De nya medarbetarna ska välkomnas och introduceras i koncernen, arbetet för att utveckla produkten inledas och under hösten kommer även namnet på det nya företaget och produkten att utvecklas och lanseras.