Gotlandsbolaget och Viking Line bildar gemensamt bolag

Birka Stockholm 2019. Foto: Pelle Andersson

Gotlandsbolaget och Viking Line bildar ett gemensamt bolag med kryssningar Stockholm-Mariehamn och Stockholm- Mariehamn-Visby. Gotlandsbolaget köpte i mars M/S Birka Stockholm av Rederi AB Eckerö. Nu säljs 50 procent av fartyget till Viking Line. Trafikstart är planerad till våren 2024.

Gotlandsbolaget köpte M/S Birka Stockholm för cirka 38 miljoner euro så sent som i mars i år. Nu satsar bolaget på ett samarbete med Viking Line och säljer hälften av fartyget till Viking Line för 19 miljoner euro. Rederierna startar ett nytt gemensamt bolag som ska utveckla och erbjuda kryssningar mellan Stockholm, Mariehamn och Visby. Det meddelades på onsdagen.

– Vi arbetar med att bredda Gotlandsbolagets erbjudande med kryssningsresor som komplement till Gotlandstrafiken och våra andra erbjudanden, säger Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

Annons

– Den nya kryssningslinjen kommer att öppna upp för nya sätt att resa till och från Gotland. Passagerare kommer att kunna kombinera kryssning med att stanna på Gotland och även kombinera med en resa med Destination Gotland för en snabbare resa mellan Gotland och fastlandet.

Viking Line ser samarbetet som ett sätt att nyttja de båda bolagens kompetenser.

– Vi är glada över att ha fått tillfälle att samarbeta med ett framgångsrikt rederi som Gotlandsbolaget, som vi har stor respekt för. Vi tror att vårt gemensamma bidrag till denna trafik kommer att stärka den kryssningsprodukt som erbjuds från Stockholm, säger Jan Hanses, vd Viking Line, i pressmeddelandet.

Viking Lines fartyg M/S Viking Cinderella, som för tillfället är i kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn, kommer att flyttas till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm under våren 2024. Det nya bolaget kommer att innebära en stor satsning på kryssningsresor i Östersjön och planering pågår för att kunna starta upp verksamheten med trafikstart under våren 2024.

– Det är ett enormt viktigt beslut för den svenska sjöfarten att få Birka i trafik igen, säger Peter Skoglund, Seko sjöfolks vice ordförande. Beslutet innebär att arbetsplatserna på fartyget hamnar under svensk flagg. Det stärker vår sjöfarts pålitlighet och kompetens. Samtidigt är det ett bevis på att Viking Line litar på att svenska sjömän levererar.

Genomförande av affären och etablering av det nya gemensamma bolaget förutsätter godkännande från Konkurrensverket. 

Det nya bolaget kommer att ha sitt säte i Stockholm under ledning av vd Susanne Kaarnimo-Knight.