Gotlandsbolaget vill konkurrera om trafiken med katamaran

Illustration av katamaranen Horizon X. Bild: Gotlandsbolaget

Gotlandsbolaget tar ett steg till i samarbetet med ett australiskt skeppsbyggnadsvarv för bygget av en snabbgående katamaran, konceptfartyget Horizon X. Samtidigt gör man klart att om man inte vinner avtalet med Trafikverket, avser man att köra konkurrerande trafik under delar av året med katamaranen.

I fjol tecknade Gotlandsbolaget och det australiska skeppsbyggnadsvarvet Austal en första avsiktsförklaring i det gemensamma arbetet för att utveckla en ny katamaran till Gotlandsbolaget. Nu tar bolagen nästa steg i samarbetet genom ett så kallat MOU (Memorandum of Understanding), med målet att kunna teckna avtal om byggnation. Om ett nybyggnadskontrakt ingås kan den snabbgående katamaranen levereras under 2027.

– Tack vare den utveckling vårt team på Gotland Tech Development gjort tillsammans med Austal kan vi nu skapa förutsättningar för nästa steg i att komplettera vår befintliga flotta av större passagerar- och fraktfartyg med en snabbgående katamaran, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, i ett pressmeddelande.

Gotlandsbolagets dotterbolag Destination Gotland ansvarar för den upphandlade Gotlandstrafiken, där det nu pågår upphandling av nästkommande koncessionsperiod 2027-2035. Nu går alltså Gotlandsbolaget ut med beskedet att även om man inte skulle vinna upphandlingen och kunna fortsätta köra Gotlandstrafiken mellan ön och fastlandet, avser man att i så fall använda katamaranen till att köra konkurrerande trafik under delar av året.

Annons

– Vi arbetar för fullt med att ta fram ett attraktivt och vinnande anbud för att få fortsatt förtroende att driva den upphandlade trafiken mellan Gotland och fastlandet, säger Håkan Johansson. Främst satsar vi så klart på att vinna avtalet, men om vi inte skulle göra det, så kan en katamaran fortfarande ha en relevant roll för både oss och Gotlandstrafiken. Vi är övertygade om att en snabbgående katamaran kommer komplettera trafiken på ett mycket positivt sätt.

Den nya katamaranen kommer att ta 1450 passagerare och ha förutsättningar att trafikera Gotland och fastlandet under de delar av året då extra kapacitet behövs för att fylla Gotlands och besökares behov.

– Destination Gotland levererar redan betydligt mer kapacitet än avtalet med Trafikverket kräver, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, i pressmeddelandet. En snabbgående katamaran kan bli en attraktiv produkt som kompletterar trafiken när det är flest som vill åka. Målet är givetvis att vinna avtalet med Trafikverket, men i det fall vi inte skulle göra det, kan en katamaran köra konkurrerande trafik under delar av året.