Guld igen till Tomas Abrahamsson

Tomas Abrahamsson får medalj från ryska sjöfacket Seafarers Union of Russia, SUR. Ordförande i SUR Yury Sukhorukov står till höger om Tomas Abrahamsson i bilden. Prisutdelningen skedde i samband med ITF möte i London. Foto: Kenny Reinhold
Annons

Tomas Abrahamsson får medalj från Seafarers Union of Russia, SUR, för sina insatser för det ryska fackförbundet efter Sovjetunionens sönderfall.

– Han får medaljen för sitt och Svenska Sjöfolksförbundets stöd till SUR i början av 1990-talet, berättar Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk.

Kenny Reinhold är på plats i London för möten med Vetting-gruppen som ser över och kontrollerar alla ITF-avtal. Det var i samband med gruppens möte tidigare i dag, torsdag, som SUR valde att hedra Tomas Abrahamsson.

Tomas Abrahamsson blev nyligen prisad av ITF. Nu får han pris även från Seafarers Union of Russia. Foto: Dick Gillberg

– Tomas hjälpte SUR att bygga upp ett starkt och demokratiskt förbund, vilket gjorde att det ryska facket kunde bli medlemmar i ITF redan 1993, säger Kenny Reinhold.

Enligt uppgift från Yury Sukhorukov, ordförande i SUR, är det sällsynt att hedersmedaljen delas ut. Sammanlagt har den endast delats ut sex gånger i Ryssland och Tomas Abrahamsson är den första utländska person som får motta medaljen på 30 år – om inte den enda överhuvudtaget.

Annons

– Yury Sukhorov höll ett kraftfullt tal med motiveringar varför Tomas skulle få priset. Tomas insatser är något som ryssarna aldrig har glömt, eller kommer att glömma, säger Kenny Reinhold.

Tomas Abrahamsson har varit ordförande för Seko sjöfolk samt vice ordförande i Seko.


Läs även: Tomas Abrahamsson får guldmedalj av ITF