Hallå där, Berit Müllerström…

Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO, tillsammans med förste kock Tony Andersson och Annelie Algotsson, cav.

… andre vice ordförande i LO, som besökt TT-Lines Huckleberry Finn i Trelleborg. 

Varför besökte du fartyget?

– LO-ledningen har varit ute på jämlikhetsturné i vår; jämlikhet och ökade klyftor är temat för den här kongress-perioden. Vi har besökt olika arbetsplatser och pratat med medlemmar om hur de upplever saker både på jobbet och i hela samhället. Sekoklubben i TT-Line ordnade det här.

Hur var besöket?

Annons

– Jättebra! Vi var runt i olika delar av fartyget och träffade matroser, reparatörer, kockar, serveringspersonal och städpersonal. Det är intressant att höra av medlemmar hur de har det.

Vad pratade ni om?

– Hur tajt arbetsorganisationen har blivit. Man ska göra fler uppgifter på samma tid. Särskilt tydligt blev det när de som städar hytter beskrev sitt jobb, de har 5–6 minuter på sig per hytt, oerhört pressat. Liknande situationer hör jag ofta även på andra arbetsplatser. Det här är en arbetsmiljöfråga för samhället generellt idag.

– Jag pratade också om pensioner med ett par kvinnor i restaurangen. Pensionen är en katastrof, särskilt för kvinnor. De frågade ”kan inte du göra något åt det?”.

Kan du det då?

– Jag tar med mig frågor som dyker upp till LO-borgens kansli. Det är väldigt bra att prata med medlemmar direkt, det blir mer trovärdigt när jag träffar politiker och kan säga ”jag träffade två kockar ombord…” eller ”jag pratade med kvinnor som sa…”. Vi i LO-ledningen har ett ansvar att föra vidare medlemmarnas åsikter. Vårt jobb är att påverka politiker och beslutsfattare, till exempel i frågor som pension och arbetsmiljö, och det måste vi fortsätta med.

Vad är speciellt med fartyg jämfört med andra arbetsplatser?

– De flesta jobbar 14 dagar i sträck, det var intressant att höra hur man får det att funka med familjen hemma. En tjej beskrev att man lär känna kollegor mycket bättre än på traditionella arbetsplatser eftersom man umgås så tajt. Jag upplevde att det fanns en ovanligt stark kamratanda ombord. Och mycket yrkesstolthet.

Mikael Lysell, bås, och Håkan Ziethén, vice ordförande i Sekoklubben på TT-Line, pratar med Berit Müllerström.