Halv seger för besättningen på Birger Jarl

Leif-Ivan Karlsson kursade driftsbolaget på Birger Jarl i mars 2017. Efter förlikning i Stockholms tingsrätt har han nu två veckor på sig att betala 400 000 kronor till besättningen i uteblivna ersättningar. Foto: Jörgen Tiger

Leif-Ivan Karlsson får betala drygt 400 000 kronor i utebliven ersättning för semester och kompensationsledighet till tio av Seko sjöfolks medlemmar på Birger Jarl efter att returmatchen i Stockholms tingsrätt slutade med förlikning.

Pengarna ska betalas ut senast 12 november. Samtidigt får parterna i processen, Seko respektive Leif-Ivan Karlssons rederi, stå för sina rättegångskostnader efter förlikningen.

– Både Seko och medlemmarna tyckte att detta var att föredra som läget är, säger Chang Strömberg, ombudsman på Seko sjöfolk som var på plats under rättegången.

Annons

Alternativet hade varit en mer utdragen process, med fler möjliga förseningar från Leif-Ivan Karlssons sida och eventuella efterföljande överklaganden.

– Medlemmarna är någorlunda nöjda men det är klart en uppgörelse innebär alltid kompromisser, säger Chang Strömberg.

Förra mötet i tingsrätten slutade med en tredskodom eftersom varken Leif-Ivan Karlsson eller något ombud för honom dök upp i rätten. En knapp månad senare – med minsta möjliga marginal – lämnades en ansökan om återvinning in till tingsrätten och rättegången var tvungen att göras om, vilket har dröjt till i dag, måndag.

– Om Leif-Ivan Karlsson betalar senast den 12 november kommer Seko att släppa  bankgarantierna, annars är vi tillbaka på ruta ett igen och processen kommer att fortsätta, säger Chang Strömberg.

Det var i mars 2017 som Leif-Ivan Karlsson kursade driftsbolaget på Birger Jarl. Seko begärde från början sjöpant i Birger Jarl för att säkra personalens löner. För varje krav som Seko lämnade till Leif-Ivan Karlsson var han tvungen att erbjuda en bankgaranti för att undvika kvarstad på fartyget.

När Sjömannen intervjuade Leif-Ivan Karlsson i samband med konkursen uppgav han själv att konkursen främst gjordes för att bli av med personalen ombord. Leif-Ivan Karlsson ville inte heller betala innestående ersättningarna.

Han menade att han gjort rätt för sig – bolaget var inte skyldig att betala personalen någonting.

– De kan inte sitta på soffan och få ut full lön. De får söka ett annat jobb. Det flyger inga stekta sparvar in i munnen, sa Leif-Ivan Karlsson då.

Nu har han två veckor att betala 400 000 kronor. Annars riskerar han det dubbla.