Han kan få leda sjöfolket i ETF

Kenny Reinhold föreslås att bli nästa ordförande i ETF:s sjöfolkssektion. Foto: Dick Gillberg

Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold är nominerad till ordförande i Europeiska Transportfederationens sjöfolkssektion. Valet sker på ETF:s kongress nästa år. 

På Europeiska Transportfederationens (ETF) kongress 2022 kommer sjöfolkssektionens nuvarande ordförande, Agis Tselentis från Grekland, att träda tillbaka efter 24 år på posten. Kenny Reinhold är nominerad att ta över. 

– Flera stora fackförbund i bland annat Tyskland, Ryssland, England och Ukraina kontaktade mig och ville nominera mig som ordförande. Jag är den enda nominerade och styrkommittén har bekräftat att det är mig de kommer föreslå, säger Kenny Reinhold. 

Han gläds åt förtroendet och kallar uppgiften för en stor utmaning. 70 fackförbund från 33 länder ingår i ETF:s sjöfolkssektion. 

Annons

– Det känns riktigt stort och hedrande att jag har ett sådant jäkla stöd, säger Kenny Reinhold.

Vilka frågor vill du driva om du väljs till ordförande?

– Haha, det hade varit fint om ordförande var diktator och fick bestämma själv. Skämt åsido så vill jag fokusera på samma frågor som vi driver i Seko sjöfolk. Jag vill fortsätta trycka på vikten av schysta transporter och få medlemsförbunden att jobba ännu mer med det. 

”Jag vill fortsätta trycka på vikten av schysta transporter”

Han nämner också möjligheten att införa ett EU-register (alltså ett gemensamt europeiskt skeppsregister). Idén har diskuterats tidigare, Kenny Reinhold nämner en EU-kommissionär som på 1990-talet ville införa ett EU-register för att säkra europeiska arbetstillfällen. 

– Frågan har varit uppe i sociala dialogen också [ett samarbete mellan EU-kommissionen och arbetsmarknadens parter på EU-nivå, reds anm]. Den kom inte vidare där och då, men jag är inte beredd att ge upp än. För att kunna bevara våra jobb och ha kvar den europeiska sjöfarten så måste vi komma överens fackligt. Jag tror att ett EU-register vore bra, säger han. 

”Jag tror att ett EU-register vore bra”

En tredje viktig fråga handlar om engagemang. Kenny Reinhold vill se ett ökat intresse och förbättrat engagemang från medlemsförbunden på sjöfolkssektionens möten.

– Jag tänker mig att man kan jobba med detta på samma sätt som vi gör i Seko sjöfolk för att öka inkludering och engagemang, säger han. 

ETF:s kongress är planerad att hållas mitten av nästa år.