Han ska hålla i sjöfolkets pengar

Mikael Lindmark tar över som kassör i Seko sjöfolk när Chang Strömberg går i pension. Foto: Magnus Glans

Seko sjöfolks nya kassör heter Mikael Lindmark. Han valdes på Seko sjöfolks årsmöte och efterträder Chang Strömberg som går i pension. 

– Det här förutsåg jag inte när jag sökte till sjöfartsprogrammet på gymnasiet, säger Mikael Lindmark. Det är en stor ära att få uppdraget som kassör och jag ska göra allt jag kan för att förvalta ansvaret på bästa sätt.

Han valdes av Seko sjöfolks representantskap på organisationens årsmöte i augusti.

När Mikael Lindmark tar över som kassör har coronapandemin pågått i ett och ett halvt år. Han påpekar att pandemin gjort att organisationens intäkter minskat, men också utgifterna.

Annons

– Men att utgifter för en fackförening minskar betyder också att verksamheten på något sätt har blivit lidande. Vår utbildningsverksamhet har legat still i 19 månader. Detta är ett enormt tapp för oss och för alla medlemmar. Utbildningarna behöver vi lägga resurser på att kickstarta igång så fort det är möjligt, säger han. 

Mikael Lindmark menar att pandemin gjort rederierna mer desperata i sin jakt på att spara pengar, vilket drabbar Seko sjöfolks medlemmar.

“Att utgifterna för en fackförening minskar betyder att verksamheten på något sätt blivit lidande”

– Att hålla kampen uppe och försvara våra kollektivavtal kommer, som alltid, att kosta pengar. Vårt kapital är starkt och ska så förbli, men resan ut ur denna pandemi kommer att kosta pengar, säger han.

Kommer Seko sjöfolks medlemmar märka att organisationen fått en ny kassör?

– Inte imorgon, men på längre sikt kommer det nog märkas att jag tar över. Jag ser fram emot att till viss del kunna styra vad våra pengar används till. Jag vill till exempel använda pengar för att Seko sjöfolk ska synas och höras mer.

“jag vill använda pengar för att Seko sjöfolk ska synas och höras mer”

Mikael Lindmark har arbetat som matros och är sedan drygt tio år anställd som ombudsman på Seko sjöfolks Göteborgskontor. Sedan något år är han också internationell sekreterare i organisationen. Som kassör efterträder han Chang Strömberg.