Hansa Destinations pausar Nynäshamn-Rostock 2023

M/S Drotten. Bilden är tagen när M/S Drotten fortfarande hette M/S Gotland. Foto: Dick Gillberg

Hansa Destinations kommer inte att fortsätta trafikera Nynäshamn-Rostock under 2023. Anledningen till beslutet är de höga bränslekostnaderna.

Hansa Destinations, som tillhör Gotlandsbolaget, har trafikerat rutten Nynäshamn-Rostock med fartyget M/S Drotten i nästan ett och ett halvt år. Målet har varit att ge fraktkunder, men även passagerare, en alternativ väg för transporter mellan kontinenten och Stockholmsområdet.

Men nu har bolaget beslutat att ställa in avgångarna under 2023.

– Vi har under en tid utvärderat lönsamheten och framtidsutsikterna. Med nuvarande bränslepriser och de utmaningar vi haft att attrahera lastvolym, så är trafiken inte lönsam och utsikterna för 2023 går inte ihop ekonomiskt. De låga lastvolymerna har också betytt att de miljövinster som var vårt mål med rutten inte har kunnat uppnås, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Trafiken kommer att ligga nere under 2023, men en ny utvärdering kommer att göras inför 2024. 

– Vi tror fortfarande på en linje mellan Nynäshamn-Visby-Rostock som flyttar transport av gods från väg till hav. Med mer normala bränslepriser och ett större intresse från marknaden, så kommer vi att överväga att återöppna linjen 2024, säger Håkan Johansson.

Trafiken stängs efter att Eliana Marino anlänt till Rostock den 18 december i år, och M/S Drotten anlänt till Nynäshamn den 4 januari 2023.