Hjälpte till när mudderverk välte – nomineras till årets sjöräddare

Det kapsejsade mudderverket i Trelleborgs hamn. Foto: Sjöräddningssällskapet

När ett mudderverk kapsejsade i Trelleborgshamn i februari förra året överlevde inte alla – men två liv kunde räddas under dramatiska former. Sjöräddningssällskapets frivilliga som deltog i insatsen har nu nominerats till Årets Sjöräddare.

”Allt är rent åt helvete, skicka all hjälp ni kan!”

Det var vad Trelleborgs hamns säkerhetschef och hamnkapten Andreas Andersson, som också är frivillig sjöräddare, skrek till Flyg- och sjöräddningscentralen när han fick syn på det kapsejsade mudderverket i Trelleborgs hamn i februari förra året, enligt ett pressmeddelande från Sjöräddningssällskapet. Mudderverket låg upp och ned och på kanten höll sig en person fast.

– En bit bort kunde vi se hur en av färjan M/S Skånes livräddningsbåtar höll på att försöka få upp en person till, så efter att vi lyckats få upp den första personen i vår båt körde vi bort för att se vad som pågick, berättar Andreas Andersson i pressmeddelandet.

Annons

Sjömannen har tidigare skrivit om Stena-besättningens del i insatsen.

Räddningsinsatsen i Trelleborgs hamn utfördes inledningsvis inte med Sjöräddningssällskapets båtar eftersom väderläget, med delar av hamnen igenfrusen, hade tvingat stationen att stänga tidigare samma dag. Istället använde Andreas Andersson och några kollegor från Trelleborgs hamn en av hamnens arbetsbåtar som inte var utrustad för livräddning. Andreas Andersson lyckades hoppa över till Stenas båt och hjälpa besättningen där att hiva upp en medvetslös person ur det iskalla vattnet. På väg mot kaj fastnade räddningsbåten flera gånger på grund av all is.

– Att sitta fast i isen och inget kunna göra medan jag ser livet lämna en människa är det värsta jag varit med om, säger Andeas Andersson.

Men de hann in till kaj och sjömannens liv kunde räddas, trots två hjärtstillestånd och en kroppstemperatur på under 29 grader. Fortfarande saknades dock skepparen på mudderverket, så det gjordes en isränna så att en av Sjöräddningssällskapets båtar kunde ge sig ut med sjöräddare, dykare och räddningstjänstpersonal ombord. Efter 40 minuter tvingades man dock avbryta sökandet. Det pågick sedan i nio dygn, tills mudderverket, med den avlidne skepparen ombord, bärgades.

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en utmärkelse för en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets 1400 uppdrag har fem nominerats som särskilt föredömliga.