Hjältar vann fototävlingen

Första pris i ITF Seafarers' Trusts fototävling gick till bilden "Hero at sea". Foto: Ike S Dagandanan

Nästan 3000 bilder skickades in till fototävlingen ”Still at sea” där sjömän uppmanades att skildra livet ombord under pandemin. Nu har vinnarna korats.

Fototävlingen ”Still at sea” arrangerades av ITF Seafarers’ Trust och har pågått under hösten. Tanken var att uppmärksamma alla de sjömän som på grund av pandemin tvingats stanna ombord betydligt längre än vad som stått i deras kontrakt. Stängda gränser, inställda flyg och reserestriktioner har sedan i våras ställt till det för världens sjömän och gjort besättningsbyten till ett stort problem.

Enligt ITF Seafarers’ Trust strider situationen som många sjömän befinner sig i mot mänskliga rättigheter. Organisationen menar att regeringar runt om i världen inte har samarbetat för att underlätta besättningsbyten under pandemin.

Totalt skickades 2 919 digitala bidrag in till fototävlingen. Bilderna visar enligt ITF Seafarers’ Trust på den stora variationen av sjömäns upplevelser under pandemin. Här finns allt från porträtt och vardagsliv till extremt väder och övergivna kryssningsfartyg.

Annons

Första pris gick till Ike S Dagandanan för hans bild ”Hero at sea”. Enligt juryn visar bilden på verkligheten och de faror som sjömän utsätts för. Fotografen själv skriver såhär om bilden: ”Enroute from China to Argentina, 40 days at sea, we experienced bad weather and caused some of our stanchion posts to collapse, we did our best seamanship to protect our cargo, ship and environment”.

Andrapristagaren Jay Michael A Ebueza kallar sin bild för ”Secretly quiet” och skriver att skönhet existerar även mitt under en pandemi. Juryn föll för bildens komposition med de arktiska landskapet sett från en fartygsbrygga.

Tredje pris gick till Carlo Deuxson Santiago för hans humoristiska bild av en sjöman som flyger iväg på en kvast. ”No sign off? No problem”.

”Secretly quiet”. Foto: Jay Michael A Ebueza
”No sign off? No problem”. Foto: Carlo Deuxson Santiago

Katie Higginbottom, chef för ITF Seafarers’ Trust, säger i ett pressmeddelande att gensvaret på tävlingen varit fenomenalt.

– Juryn hade en nästintill omöjlig uppgift att göra ett urval bland alla dessa fulländade och varierade fotografier. Vi gläds med vinnarna, men framför allt är vi väldigt glada att vi genom tävlingen har skapat ett unikt arkiv som visar bredden på sjömännens upplevelser under denna extraordinära tid som pandemin innebär. Utöver bilderna har vi en rik samling av berättelser och beskrivningar av hur det är att fortsatt vara till sjöss medan pandemin rullar på, säger hon.

Tävlingen ”Still at sea” har en egen webbsida här