Högt tryck på fackets medlemsservice

Andreas Högberg och kollegorna på Seko sjöfolks medlemsservice har haft fullt upp de senaste veckorna. Många medlemmar har frågor om coronakrisen. Foto: privat/freeimages.com

Långa samtal, oroliga medlemmar och många frågor om a-kassan. För de anställda på Seko sjöfolks medlemsservice märks turbulensen inom sjöfarten tydligt.

Coronakrisen påverkar oss alla. En stor del av Seko sjöfolks medlemmar är just nu korttidspermitterade, många har sagts upp och andra kan inte mönstra av eller på sina fartyg. Detta skapar oro och väcker frågor – och då finns facket där. 

Trycket på Seko sjöfolks medlemsservice har varit högt sedan mitten av mars, när effekterna av stängda gränser och andra åtgärder för att minska smittspridning började märkas. 

– När Stena Line varslade om uppsägning hörde väldigt många av sig till oss. Flera som ringde upptäckte plötsligt att de inte var med i a-kassan och fick panik, säger Andreas Högberg, som tillsammans med kollegorna på Seko sjöfolks medlemsservice svarar på telefonsamtal och mejl från oroliga medlemmar.

Annons

Mejl är vanligast men de får även en hel del telefonsamtal. Många frågor handlar om inträde i a-kassan. Dagarna efter att regeringen presenterade sitt förslag till ändringar i a-kassan gick telefon och mejl varma även hos Seko sjöfolk.

– Många ringer via oss när de ska till a-kassan. Vi guidar, hänvisar vidare och hjälper till med det vi kan. Medlemmar som bor utomlands och saknar svenskt bank-id kan få hjälp att skriva ut och scanna in ansökningsblankett, säger Andreas. 

“När Stena Line varslade hörde väldigt många av sig till oss”

Frågor de inte kan svara på hänvisas till arbetsgivaren eller den lokala fackliga sektionen. Många frågar till exempel om rederiernas las-listor som Seko sjöfolk inte har tillgång till.

– Vi har också haft stor nytta av Frågor & Svar på Seko sjöfolks hemsida. Många som vi hänvisat dit har inte hört av sig igen, vilket borde betyda att de hittat vad de sökte. 

Förutom ett par hotfulla samtal i början av krisen har merparten som hört av sig varit trevliga, menar Andreas.

– De flesta är inte fly förbannade utan har tvärtom visat stor förståelse och acceptans inför situationen vi är i. Många blir väldigt glada när vi hjälper dem, säger han. 

Han och kollegorna märker att varje samtal tar längre tid än vanligt.

– Vi känner allihop att det är viktigt att vi tar oss tid att lyssna. En del behöver få prata av sig.

Många som ringer är oroliga för att bli av med jobbet. Vissa har jobbat länge på samma ställe och vet inte vad de ska göra istället. Andra är oroliga för ekonomin och hur de ska klara sig.

– Men alla är olika. Vi pratar både med folk som har inställningen ”härligt med nya utmaningar” och de som tycker att detta är en stor tragedi, säger Andreas.

Samtalet han minns som hittills jobbigast kom från ett par där båda arbetade till sjöss. 

– De hade precis tagit lån och köpt hus, och nu var båda uppsagda. Det var ett tungt samtal, svårt, med mycket tårar. De var så oroliga och jag kunde inte göra mycket för att hjälpa till. Livet är så styggt ibland. Ena dagen fungerar allt och framtiden ser ljus ut. Och sedan förändras allt över en natt. De beskrev det som att någon ryckt undan mattan för dem, säger Andreas.

“Det var ett tungt samtal, svårt, med mycket tårar”

Ett annat samtal kom från en medlem som ville dubbelkolla att han var med i a-kassan. 

– Han tackade för att vi gör ett fantastiskt jobb, och för att facket synts mycket ute på båtarna i den oroliga situation som är. Jag minns det här samtalet för att det gav mer energi än det tog.

Merparten av medlemmarna som hittills hört av sig jobbar i Stena Line. På andra plats kommer Rederi Eckerö. 

– Men vi får samtal från nästan alla rederier. Folk är oroliga och vill veta om det kommer att bli uppsägningar även hos dem.

Enstaka samtal har kommit från anställda i storsjörederier. En person ringde från fartyget han satt fast på och undrade vad han skulle göra nu.

– Och en kille som ringde jobbade på ett Bahamasflaggat kryssningsfartyg som nu låg still. Han var inte medlem hos oss, betalade inte skatt i Sverige och stod helt utan svenskt socialt skyddsnät, berättar Andreas.

Efter ett antal veckor med väldigt högt tryck på Medlemsservice tycks läget nu ha stabiliserat sig. Men snart förväntar de sig en ny topp.

– I början av maj går uppsägningstiden ut för de första av våra uppsagda medlemmar. De som har en månads uppsägningstid blir snart arbetslösa på riktigt. Då kan det nog komma en våg av mejl och samtal igen.