Hon ringer medlemmar inför valet

Sara Öström, tidigare kallskänka i Birka Cruises, ska fortsätta fram till valdagen med att ringa medlemmar i Seko sjöfolk. Foto: privat/unsplash

Inför riksdagsvalet ringer Seko upp medlemmar för att prata om politiska frågor som är viktiga för facket. Sara Öström ringer till Seko sjöfolks medlemmar. 

Under våren har fackförbundet Seko ställt ett antal krav på Sveriges politiker och jämfört var de olika regeringsalternativen står i frågor som är viktiga för många av fackets medlemmar. Stärka välfärden och höja a-kassan är två av dessa krav. Under valrörelsens slutspurt ringer facket även upp sina medlemmar. 

Sara Öström ringer upp Seko sjöfolks medlemmar. Hon jobbade tidigare på Birka Cruises men blev uppsagd i början av pandemin, vilket Sjömannen tidigare skrivit om. För tillfället är hon föräldraledig.

Hon har ett manus att utgå ifrån i samtalen. Först berättar hon om Sekos krav och säger att den nuvarande socialdemokratiska regeringen har lyssnat på facket i flera frågor; några är redan beslutade och andra hänger på vilken majoritet det blir i riksdagen efter valet. Hon säger också att oavsett utgången i valet så kommer Seko att fortsätta driva medlemmarnas frågor gentemot politikerna. 

Annons

”Jag frågar om medlemmen har frågor de tycker att Seko ska driva”

– Jag frågar om medlemmen har andra frågor som de tycker att Seko ska driva. Många svarar att de inte är så insatta och andra tycker att det som Seko redan driver är bra. En del svarar att Sveriges politiker borde förstå hur viktig sjöfarten är för Sverige och att politikerna verkar ha glömt det, säger Sara Öström och fortsätter:

– Många saker som medlemmar tar upp med mig är inte på regeringsnivå, utan mer på avtalsnivå. Men jag skriver upp dem också för snart är det avtalsrörelse. 

Efter samtalet skickas ett sms med länk till Sekos hemsida där medlemmen kan läsa mer om Sekos politiska krav och en sammanställning över var de olika regeringsalternativen står. 

Ungefär hälften av dem som Sara Öström ringt har svarat hittills. Hon började ringa den 24 augusti och kommer att hålla på fram till valdagen.

– Jag ska fortsätta ringa ända fram till söndag, så många jag bara hinner. Det är jätteroligt! 

Hon upplever att de flesta medlemmar är positiva till att facket ringer upp. Hittills har hon inte fått några negativa reaktioner alls.

Vad tror du att en ringkampanj som denna får för effekt? 

– Jag tror att den ger stor effekt och gör stor nytta. Man får lite kött på benen om vad Seko gör för sina medlemmar och vilka frågor facket driver på regeringsnivå, som till exempel att förbättra arbetsmiljön, stärka a-kassan, pension, sjukförsäkringen – saker som gynnar många arbetstagare, säger Sara Öström.