Inga kanalkryssningar i år

Wilhelm Tham. Foto: Björn Thunäs / Stromma Turism & Sjöfart AB

Rederi AB Göta Kanal ställer in säsongens kryssningar, meddelar rederiet i ett pressmeddelande. Ingen av rederiets tre kanalbåtar kommer i år att vara i trafik överhuvudtaget.

I mars såg det ut som om årets kryssningssäsong försäljningsmässigt skulle bli den bästa någonsin för Rederi AB Göta Kanal, som ingår i Strömmakoncernen. Sedan slog coronapandemin till. Utländska kunder bokade av sina kryssningar, och detta tillsammans med osäkerheten kring reserekommendationerna för svenskar gjorde enligt rederiet att bokningsläget till slut blev så kritiskt att man måste ställa in årets kryssningssäsong.

– Vi har väntat in i det sista med att ställa in säsongen, men i och med att de utländska turisterna uteblir och att svenskarna inte vågar boka in sommarsemestern då osäkerhet fortfarande råder angående inhemska resor är vi tvungna att konstatera att vi inte klarar av att genomföra säsongen. Marknaden är i stort sett borta, säger Peter Henricson, chef för Stromma Sverige, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att den allvarliga situation som råder i hela besöksbranschen har drabbat företaget hårt.

Annons

– Glädjande nog har många som bokat av i år flyttat sin bokning till nästa år. Vi sätter våra förhoppningar om en succésäsong till nästa år istället, säger han.

Rederi AB Göta Kanals historia började 1869 då Ångfartygsaktiebolaget Motala Ström grundades. Sedan dess har rederiets kanalbåtar årligen kryssat i Göta kanal med undantag för några års uppehåll under första världskriget samt under ett år under andra världskriget.