”Jag vill lyfta fram att stiftelsen finns”

Jeanette Ganesjö är ny medlem i Stiftelsens Sveriges Sjömanshus granskningsgrupp för belöningar. Foto: Sussi Lorinder

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus har utsett två nya ledamöter till sin granskningsgrupp för inkomna förslag till belöningar. Båda är ombordanställda och arbetar inom intendentur.

Jeanette Ganesjö är en av dem som utsetts att ingå i stiftelsens granskningsgrupp. Hon arbetar som cateringvärd i à la carten på Silja Symphony. Hon är också huvudskyddsombud ombord, och sitter i sektionsstyrelsen för Seko i Tallink Silja.

– Jag är väldigt hedrad över att ha fått det här uppdraget och ser fram emot att komma i gång. Vi ska ha ett första möte i november, säger hon.

Hon blev uppringd redan i våras av en kollega som då satt i Stiftelsens granskningsgrupp. Kollegan berättade att hon skulle steppa ner och ville nominera Jeanette i stället.

Annons

– Jag blev väldigt paff men det lät förstås jättekul. Sedan hörde jag inget på flera månader, så jag släppte det och trodde att de gått vidare med någon annan. Därför blev det en chock igen när de ringde och ville utse mig, berättar hon.

Vad hoppas du kunna bidra med? 

– Jag vill lyfta fram att stiftelsen finns och att man kan skicka in idéer. Det tänker jag börja med på min egen arbetsplats. I maskin och på däck känner man till den och är duktiga på att skicka in förslag, men bland intendenturpersonal är det många som inte vet vad stiftelsen är, säger Jeanette Ganesjö.

Hon tror att besättningsstorlek och arbetsbörda kan påverka hur många idéer som skickas in.

– Idag är det ofta väldigt låg bemanning särskilt inom intendenturen. Det finns helt enkelt inte tid att knåpa ihop något nytt, och skriva ner det, när allt bara handlar om att få verksamheten att rulla, säger hon.

Vad vill du säga till någon som funderar på att skicka in sin idé till stiftelsen?

– Fundera inte, gör det bara. Det värsta som kan hända är att inget händer.  

Malin Persson är den andra nya ledamoten i Stiftelsens granskningsgrupp. Hon är journalist i botten och har bland annat skrivit krönikor i Sjömannen. Nu arbetar hon som food & beverage supervisor ombord på Forsea Ferries fartyg M/S Aurora. 

– Jag är tacksam och glad för uppdraget i Stiftelsens granskningsgrupp och ser fram emot att vara en del av detta. Främst hoppas jag kunna inspirera fler kvinnor och intendenturpersonal att lämna bidrag, säger hon i ett pressmeddelande. 

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus kanslichef Karl Karell är nöjd med rekryteringen. 

– Vi är nöjda att vi lyckats knyta till oss Jeanette och Malin och hälsar dem varmt välkomna till oss i Granskningsgruppen. Båda kommer med sin kompetens att förstärka arbetet med att granska framtida förslag, säger han. 


Sjömanshusstiftelsens belöningar

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus efterlyser årligen förslag på förbättringar inom sjöfarten. Förslagen ska främst avse områdena sjösäkerhet, arbetsmiljö och trivsel ombord. De kan lämnas av ombordanställda som arbetar inom svensk sjöfart, och av svenska sjöman anställda av svensk arbetsgivare på utländska fartyg. Förslag som direkt kan användas i praktiken kan tilldelas en arbetsbelöning, och förslag som behöver bearbetas för att kunna användas kan tilldelas ett utvecklingsstipendium. Läs mer på Stiftelsen Sveriges Sjömanshus webbplats.