Jonas lämnar sjöfarten

Jonas Forslind slutar som ombudsman i Seko sjöfolk och ställer därmed inte upp för omval som sekreterare. Foto: Klara Johansson

Seko sjöfolk behöver en ny sekreterare. Efter tolv år på posten har Jonas Forslind valt att gå vidare. I februari börjar han jobba med IT-frågor på Seko. 

Jonas Forslinds fackliga engagemang började när han 15 år gammal jobbade på restaurang. Arbetsplatsen behövde ett skyddsombud och kollegorna frågade om inte Jonas kunde ställa upp. ”Vad gör man då?” undrade han och fick till svar att det mest handlade om att fylla på plåster och magnecyl i förbandslådan.

Det visade sig att uppdraget var aningen bredare, och Jonas Forslind trivdes. Efter att ha gått drift- och underhållslinjen på gymnasiet gick han till sjöss 1992 som matros i Wallenius och blev snart skyddsombud även där. Sedan hamnade han i TT-Line och seglade där i några år innan han 2001 gick iland och blev klubbordförande. 

Sedan 2009 är han anställd ombudsman och förtroendevald sekreterare i Seko sjöfolk.

Annons

Nu lämnar han både sjöfarten och uppdraget som förtroendevald.

– Det var inget lätt beslut, men det känns bra. Jag har haft det här uppdraget i tolv år och har knappt 20 år kvar till pension. Någon gång ska man prova något nytt och nu var det dags. Det är inte bra att sitta på samma post för länge. Det är också bra att någon annan ges möjlighet att komma in. Jag hoppas verkligen att det finns en kvinna som vill stiga fram, säger han.  

”Det är bra att någon annan ges möjlighet att komma in”

Från och med februari ska Jonas Forslind arbeta med IT-frågor på Sekos förbundskontor i Stockholm. Ta hand om och utveckla olika system som används inom förbundet, som verksamhetssystemet där medlemsregistret ingår, digitala utbildningar, telefoni och mötestjänster. 

Han är intresserad av IT-frågor och har som sekreterare varit IT-ansvarig i Seko sjöfolk. 

– I och med det har jag fått bra inblick i hur förbundet jobbar. Det ska bli intressant och spännande att framöver få vara med och utveckla systemen som används, säger han. 

Vem som blir ny sekreterare i Seko sjöfolk återstår att se. Kollegor i Seko sjöfolks arbetsutskott tar tillfälligt över arbetsuppgifterna fram till representantskapets årsmöte i april, när en ny sekreterare kan väljas. Valberedningen jobbar för fullt – både med denna och övriga poster som står för omval. Nomineringar ska vara inne senast 15 januari. 

Jonas Forslind är övertygad om att valberedningen hittar en lämplig kandidat som hans efterträdare. Han kommer att finnas kvar i organisationen under en övergångsperiod för att växla över kompetens till en ny person. 

Exakt vad som framöver ska ingå i sekreterarposten är lite oklart. Det är inte säkert att alla arbetsuppgifter som Jonas Forslind haft ska flyttas över till en ny sekreterare. 

Vad krävs av en sekreterare i Seko sjöfolk? 

– Du behöver vara en administrativ person med öga för organisationen och du bör vara duktig på att formulera dig i tal och skrift. I arbetsuppgifterna ingår ansvar för den demokratiska organisationen, att planera våra konferenser och möten och att ha ansvar för studier och utforma studieprogram. Du bör också se dig som en arbetsledare och chef. Personalansvar och arbetsledningsfrågor har legat på mig, och det kommer troligen att läggas på en ny sekreterare, säger Jonas Forslind.

”Du bör se dig som en arbetsledare”

Vad kommer du att sakna med Seko sjöfolk?

– Kollegor och förtroendevalda och den goda gemenskapen vi ofta har. Jag kommer också att sakna sammankomster som sjöfolkskonferensen, när vi samlar hela branschen och utbildar eller stakar ut framtiden och diskuterar vad vi vill att organisationen ska göra. Samtidigt känner jag redan många på min nya arbetsplats och jag är övertygad om att jag kommer att trivas väldigt bra där också.