Klart för terminalflytt i Göteborg

Snart vid ny kaj. Foto: Stena Line/Sören Håkanlind

Göteborgs hamn och Stena Line har skrivit på avtalet för flytt av Danmarks- och Tysklandstrafiken från centrala Göteborg till Arendal på Hisingen. Avtalet sträcker sig över 25 år.

Avtalet, som skrevs under på fredagen, omfattar konstruktionen av den nya terminalen, hyra och leasing av terminalområdet och en helt ny terminalbyggnad i Arendal. Förhoppningen är att flytten ska ge mer hållbara transportlösningar både för rederiet och Göteborgs hamn.

Stena Lines färjor har utgått från centrala Göteborg sedan 1960-talet och har flera avgångar dagligen från Masthuggskajen för färjelinjen till Fredrikshamn, Danmark samt från Majnabbe för linjen till Kiel, Tyskland. Den nya terminalplaceringen vid Arendal på Hisingen har varit omdiskuterad, men från Stena Line ser man en positiv potential med flytten.

– Det här avtalet kommer att ge oss verktygen för att kunna växa långsiktigt i Göteborg, säger Niclas Mårtensson, VD för Stena Line.

Annons

Den nya terminalens nåbarhet med transportlösningar för passagerare och tung lasttrafik är nästa punkt på programmet, enligt Carl-Johan Hellner som ansvarar för strategi, hamnar och terminaler hos Stena Line:

– Vi ser fram emot att arbeta vidare med Göteborgs Hamn och Göteborgs Stad för att säkra de infrastrukturlösningar som kommer behövas för att tillgodose kundernas behov på effektiv logistik, men även tillgången på nya hållbara bränslen, säger han i ett pressmeddelande som bolaget skickade ut under fredagseftermiddagen.

Även på Göteborgs hamn är man nöjd med fredagens överenskommelse och framtidsplanerna för Göteborgs färjetrafik till Danmark och Tyskland.

– Att flytta terminalverksamheten till godsnavet i ytterhamnarna är ett logiskt steg som ger synergieffekter och stärkta förutsättningar att fortsätta utveckla hela hamnen i den hållbara riktning som vi strävar åt, säger Elvir Dzanic, VD för Göteborgs Hamn.

Tidplan är att den nya Arendalsterminalen kommer vara i drift under 2028.

Stena Line Scandinavia AB’s styrelse har ännu inte fattat det formella beslutet kring avtalet.